logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak: "2023 Hedefleri İçin Tarımda Politika Tasarımının Tam Zamanı" Alanın uzmanlarını ve karar alıcıları biraraya getiren “Tarım Politikaları ve Çok Taraflı Ticaret Sistemi Konferansı”nın açılışı yapıldı.
Haber resmi
24/09/2012 - Okunma sayısı: 3250

 

ANKARA – TEPAV Direktörü Güven Sak, tarımdaki problemleri çözmeden imalat sanayi üretiminin yüzde 10’unu oluşturan gıda sanayinin problemlerini çözmenin mümkün olmadığını ve 2023 hedefleri için kritik önem taşıyan tarımda yeni politika tasarlamanın tam zamanı olduğunu belirtti.

TEPAV’ın düzenlediği “Tarım Politikaları ve Çok Taraflı Ticaret Sistemi Konferansı”nın 24 Eylül 2012 Pazartesi günü yapılan açılışında konuşan Sak, Türkiye’de yaşanan dönüşümle kırsal alandan kente geçişe ve bugün yüzde 75’i bulan kent nüfusuna karşın ortaya halen farklı bir tarım politikasının çıkmadığını söyledi. Sak, “Daha çıkmadı. Ama çıkabilir. Aslına bakarsanız halen çıkma telaşında. Politika tasarımı için bir imkan alanı ortaya çıktı. İşte bunu çok iyi değerlendirmeliyiz. Şimdi bu işe odaklanmanın tam zamanı” diye konuştu. TEPAV’da bu dönem tarımla yakından ilgilenmek istediklerini kaydeden Sak, “Çünkü 2023 hedeflerinin yakalanabilmesi için tarımın kronikleşen problemlerinin çözümünün kritik önemde olduğunu düşünüyoruz” dedi.

TEPAV’ın son dönemde tarımla ilgili yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Güven Sak, Avrasya Türk Kültürü Araştırmaları Vakfı’nın desteğiyle 8 gıda alt sektöründe değer zinciri analizlerini içeren projenin devam ettiğini ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı için ayçiçeği tarım satış kooperatiflerinin etkinliğinin ölçüldüğü çalışmanın da daha yeni tamamlandığını bildirdi. Sak, “Konya Ticaret Borsası ve Mevlana Kalkınma Ajansı ile birlikte AB sürecinin, Konya’daki tarımsal sanayinin rekabet gücü üzerindeki olası etkilerini incelediğimiz çalışmayı tamamlamak üzereyiz.  Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın desteğiyle yürüttüğümüz Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsaları Projesi’ni ise tamamladık” dedi.

ABD’li ortakla Enstitü kuruldu

“Tarım araştırmaları konusunda inşa etmeye başladığımız kapasiteyi artık bir enstitü ile sistematikleştirmek istiyoruz” diyen Sak, TEPAV | Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü’nün de müjdesini verdi. Sak, ABD Iowa State ve Missouri Üniversiteleri’nde faaliyetlerini sürdüren Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü (FAPRI)’yle işbirliğinde kurulacak Enstitü’nün hem uzman yetiştirmesini hem de şirketler kesimi, sektör dernekleri ve bakanlıklarla daha yakından çalışmasını arzu ettiklerini kaydetti.

TEPAV’da düzenlenen konferansa katılan ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Clay Hamilton da açılışta yaptığı konuşmada, bu tür toplantıların ABD’de sektörün gelişmesini sağlama konusunda başarılı bir deneyim oluşturduğunu belirtirken, sektörün tüm aktörleri arasında sağlıklı bir diyaloğun oluşmasıyla sektör ihracat ve ithalatında başarılı olduklarını ifade etti. Mümkün olan herkes için yarar sağlayacak politikaları hayata geçirmeye çalıştıklarını anlatan Hamilton, iki ülke hükümetlerinin tarımda işbirliğini önemsediklerini de ekledi. Hamilton, kurulacak Enstitü ile TEPAV ve Missouri Üniversitesi arasında oluşacak ortaklıktan duydukları memnuniyeti dile getirerek sözlerini tamamladı.

Açılışın ardından düzenlenen törenle TEPAV Direktörü Güven Sak ile ABD Iowa State ve Missouri Üniversiteleri’nde faaliyetlerini sürdüren Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü (FAPRI)’nün Temsilcisi William H. Meyers arasında Enstitü’nün kurulmasına ilişkin niyet mektubu imzalandı.

Konferansın ilk bölümü, TEPAV'dan Ozan Acar'ın moderatörlüğünde Dünya Ticaret Örgütü Ticaret Politikası Dairesi Müşaviri John Finn’in Örgüt’ün çalışma şekli ve ülkelerin çok taraflı ticaret sisteminden nasıl yararlandığına ilişkin sunumuyla sürdü.

Öğleden sonraki ilk oturumda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan DTÖ Eski Tarım Müşaviri Muharrem Dilbirliği ile TEPAV’dan Sait Akman’ın katılımıyla “Türkiye ve DTÖ: Politika Amaçları ve Temel Paydaşlar” konusu tartışıldı. Ardından Akman'ın moderatörlüğünde yapılan oturumlarda, ABD Codex Dairesi/ ABD Tarım Departmanı’ndan Karen Stuck “Bilim Tabanlı Standartların Önemi” ve ABD DTÖ Temsilcisi Gregg Young da “Dünya Ticaret Örgütü’nde Tarım Açısından Temel Konuların Önemi” başlıklı birer sunum yaptı.

Konferans 25 Eylül 2012 Salı günü de çeşitli oturumlarla devam etti. Bir kısmını TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Büyükelçi Bozkurt Aran'ın yönettiği oturumlarda ABD Codex Dairesi/ ABD Tarım Departmanı Karen Stuck "ABD Kurumlararası Politika Geliştirme Süreci", ABD Tahıl Konseyi'nden Floyd Gaibler "ABD’nin Tarım Politikası Geliştirmesinde ABD Sanayisinin Rolü", Missouri Üniversitesi – Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü (FAPRI)'nden William Meyers "Politika Tasarımında Akademinin Rolü: Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü (FAPRI) Örneği" ve aynı kurumdan Wyatt Thompson da "Politika Analizlerinin Amacı: Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü (FARPI)’den Örnekler" başlıklı birer sunum yaptı.

Programa ulaşmak için tıklayınız.

Medyada

DUNYA

Etiketler: DTÖ, Dış Ticaret, Tarım,

Yazdır

« Tüm Haberler