logo tobb logo tobbetu

Fren Yerine Gaza Basmak... Değerlendirme Notu / Sarp Kalkan
Haber resmi
11/10/2012 - Okunma sayısı: 2747

"Geçtiğimiz günlerde makroekonomik gidişata ilişkin birçok değerlendirme art arda geldi.  Önce IMF tarafından Küresel Ekonomik Görünüm raporunun Ekim 2012 güncellemesi yayınlandı. IMF, küresel ekonomi için büyüme beklentisini yüzde 4’ten yüzde 3,2’ye düşürürken,  Türkiye için yüzde 2,3 olan büyüme tahminini yüzde 3’e çıkardı. Ardından 2013-2015 dönemi için hazırlanan Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Orada da Türkiye ekonomisi için yüzde 4 olan büyüme tahmini yüzde 3,2’ye düşürüldü. Bir başka deyişle Türkiye ekonomisinin 2012’de hükümetin beklediği kadar iyi, IMF’nin beklediği kadar da kötü bir yıl geçirmediği tescillenmiş oldu.

İki raporun 2013’e ilişkin beklentileri ise 2012’ye ilişkin ilk tahminler kadar farklı değil. IMF, yüzde 3,5’lik, OVP ise yüzde 4’lük bir büyüme bekliyor. Aslına bakarsanız Türkiye ekonomisinin geleceğine ilişkin beklentilerin birbirine yaklaşması bile, içinde olduğumuz ortamda karar almak isteyenler için olumlu bir gelişme.

Üzerinde genel bir mutabakatın oluştuğu diğer bir konu ise mali disiplinin artan önemi. OVP’yi açıklarken, Başbakan Yardımcısı Sayın Babacan, ''yerinde ve gelirimizle orantılı harcamaya evet ama israfa hayır'' diyerek kamu tasarruflarını artırmanın önemini vurguladı. IMF’den de aslında tam bir gün önce benzeri bir uyarı gelmişti..."

Yazdır

« Tüm Haberler