logo tobb logo tobbetu

Bosna-Hersek Başbakan Yardımcısı Lagumdzija'dan AB Mesajları... AB İlerleme Raporu’ndan Bosna - Hersek de memnun değil.
Haber resmi
17/10/2012 - Okunma sayısı: 2197

 

ANKARA – TEPAV’ın düzenlendiği toplantıda konuşan Bosna-Hersek Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumdzija, ülkelerinde politik liderler arasında birçok konuda fikir ayrılığı yaşansa da AB'ye katılımın herkesin üzerinde mutabık kaldığı bir konu olduğunu belirterek, "Avrupa Birliği benim için her şeyden önce gelir" dedi.

TEPAV tarafından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Senato Salonu’nda yapılan toplantıda "AB yolunda Bosna-Hersek" başlıklı bir konuşma yapan Lagumdzija, NATO’ya üye ve komşu ülkelerle işbirliği içinde olmanın ülke politikasında önceliği olan konuların arasında geldiğini ifade etti. Lagumdzija, listenin başında ise AB'ye katılımın yer aldığını vurguladı.

Konuk Bakan, TEPAV Dış Politika Analisti Dr. Erhan Türbedar’ın moderatörlüğünde yapılan toplantıda, Bosna-Hersek'te liderlerin birçok konu üzerinde görüş ayrılığı taşıdığını aktaran ancak AB'ye üyeliğin tüm liderlerin özellikle altını çizdiği bir politika olduğunu söyledi.

Lagumdzija, "Aramızda birçok anlaşmazlık bulunsa da üzerinde mutabık olduğumuz, önceliği olan konu Avrupa Birliği'dir. Benim için Avrupa Birliği bir hedeftir, önceliktir. Avrupa Birliği'ne katılım benim için her şeyden öncedir. İçeride, toplumumuzu ve kendimizi dönüştürebilmek için bir araçtır" diye konuştu.

“İlerleme raporu kabul edilebilir değil”

Lagumdzija, hızla sürdürdükleri çalışmalara rağmen Birliğe katılım sürecinin uzun zaman alacağına vurgu yaptı. Geçen hafta AB Komisyonu'nun Bosna-Hersek 2012 İlerleme Raporu'nda yer alan ifadeleri eleştiren Lagumdzija, raporu “kabul edilebilir bulmadığını” kaydetti. Lagumdzija, şunları söyledi:

"Rapor hiçbir şeyde ilerleme elde edilmediğini ifade ediyor, bölgedeki ülkelerin hepsi mesafe kat ederken, sadece Bosna-Hersek'in bu noktada bir şey başarmadığı belirtiliyor. Başka bir şekilde açıklamak gerekirse, bölge ülkeleri ilerliyor, bizse emekliyoruz. Rapor kesinlikle tatmin edici değil."

Konuşmasında Türk işadamlarının Bosna-Hersek'teki faaliyetlerinden büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Lagumdzija, iki ülke arasındaki ticaretin ise her geçen gün arttığına vurgu yaptı. Türk Eximbank'ın desteğiyle birçok Türk firmanın ülkeye yatırımlar yaptığını hatırlatan Lagumdzija, "Alt yapı eksikliğinin giderilmesi konularında Türk firmalarının çok büyük desteği var. Şimdi de enerji sektöründe atılım içerisindeler. Çok yakın zamanda Türk dostlarımızla yapılacak yeni antlaşmalarla da Bosna-Hersek'ten birçok ürünün kolayca Türkiye'ye ulaştırılması sağlanacak. 10 yıl öncesinde Türkiye ile bu kadar ticaret hacmine sahip olabileceğimizi düşünemiyordum" dedi.

Toplantı katılımcılardan gelen katkılar ve soruların cevaplanmasıyla sona erdi.

Yazdır

« Tüm Haberler