logo tobb logo tobbetu

Türkiye'nin Kadın İşgücü Sorunu, Avrupa’nın Kalkınma Gündemindeydi TEPAV Direktörü Sak’a göre; Türkiye’de düşük seyreden kadın işgücünün ardında piyasanın hem arz hem talep sorunları var.
Haber resmi
16/10/2012 - Okunma sayısı: 3082

 

BRÜKSEL – TEPAV Direktörü Güven Sak, Avrupa Komisyonu tarafından organize edilen ve uluslararası ilişkiler ile kalkınma işbirliği konusunda Avrupa’nın öncül forumu olan “Avrupa Kalkınma Günleri”nin bu yılki etkinliğinde Türkiye’de kadın işgücündeki durumu anlattı.

Sak, Brüksel’de düzenlenen forum kapsamında TEPAV, Info Dev ve Un Women işbirliğinde yapılan “Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Kadın Girişimciliği ve İnovasyon ile Ekonominin Yeniden Şekillendirilmesi” başlıklı panelde konuştu. Güven Sak, Türkiye’de kadının işgücüne katılım oranının, AB’dekinin (yüzde 50) neredeyse yarısı ve OECD ülkelerindekinin (yüzde 64) ise yarısından bile az bir oranda yani yüzde 28’lerde olduğunu belirtirken, bu durumun sebeplerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sak, bu çerçevede işgücü arzı ve talebi noktasındaki sorunlara işaret etti. Son yıllarda hızlı kentleşme nedeniyle eşleriyle büyük şehirlere gelen kadınların sanayinin gerektirdiği becerilere sahip olmamasının kadınların istihdamını engellediğini söyleyen TEPAV Direktörü,  kültürel kodlar ve muhafazakar değerlerin etkisiyle evi geçindirme görevinin halen erkeğe ait olduğunun düşünülmesinin de kadının çalışma kararı almasında engel oluşturabildiğini aktardı.

Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi ve Toplumsal Cinsiyet Programı Genel Müdür Yardımcı John Hendra’nın moderatörlüğündeki panelin diğer konuşmacıları Finlandiya Uluslararası Kalkınma Bakanı Heidi Hautala; Mısır Kalkınma Fonu Direktörü Ghada Waly; AB Komisyonu, Kalkınma ve İşbirliği Genel Müdür Yardımcı Marcus Cornaro; Dawood Capital Management Limited CEO’su Tara Dawood ve Info Dev Program Direktörü Valerie D'Costa oldu.

 

blogs.worldbank.org sitesindeki ilgili makale için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler