logo tobb logo tobbetu

Faslı Bakan: “Tunus, Mısır ve Libya’dan Farklıyız; Bizimki Üçüncü Yol” “Arap Baharı” olarak adlandırılan dönüşüm sürecinde yer alan ülkeler arasında gösterilen Fas, farklı bir örnek olduğu iddiasında…
Haber resmi
18/10/2012 - Okunma sayısı: 2048

 

ANKARA - Fas Parlamento - Sivil Toplum Diyaloğu Bakanı El Habib Choubani, ülkesinin köklü bir devlet anlayışı ve sivil toplum geleneğine sahip olduğunu belirtirken, Fas deneyiminin Tunus, Mısır ve Libya’dan farklı olduğunu ifade etti.

TEPAV’da 18 Ekim 2012 Perşembe günü Vakıf Direktörlerinden Sibel Güven’in moderatörlüğünde yapılan “Arap Halkının İsyanı: Fas’ın Üçüncü Yolu” başlıklı toplantıda konuşan Konuk Bakan, Fas'ta reformların “Arap Baharı”ndan çok önce, 1990'larda başlatıldığını ve ülkede adalet ile özgürlük için geçmişle yüzleşmek üzere komisyonlar kurulduğunu söyledi.

"Fas köklü bir devlet geçmişi ve güçlü sivil toplum kuruluşlarına sahip olduğu için Arap Baharı'ndan çok fazla etkilenmedi" diye konuşan Choubani, ülkesinin bu anlamda bir üçüncü örnek oluşturduğunu savundu. Choubani, ülkedeki 20 Şubat halk hareketinin amacının rejimi yıkmak değil yolsuzluklara karşı savaş açmak olduğunu ve etkilerinin artık azaldığını öne sürdü. Konuk Bakan, bu çerçevede ayrıca bölgedeki diğer ülkelerden farklı olarak ülkesinde monarşi ile politik kurumların birlikte hareket ettiği bir yapıdan bahsetti.

El Habib Choubani, Fas’ta yeni anayasa sürecine de işaret etti ve bu kapsamda başta adalet ve hukuk olmak üzere birçok alanda reform gündemine sahip olduklarını aktardı. Adalet Bakanı liderliğinde "Ulusal Diyalog Platformu" oluşturulduğunu dikkat çeken Choubani, bu alanın yanı sıra yolsuzlukların engellenmesi, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet konularında adım atacaklarını aktardı.

Bakan El Habib Choubani, konuşmasının ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Toplantı konuklardan da katkılarının alınmasıyla sona erdi.

Etiketler: Fas, Reform, Arap Baharı,

Yazdır

« Tüm Haberler