logo tobb logo tobbetu

Trans - Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’na Makro Bakış… TEPAV’da gündem, Türkiye ile Azerbaycan’ın başlattığı doğalgaz projesinin AB’nin mevcut politikalarına olası etkileriydi.
Haber resmi
31/10/2012 - Okunma sayısı: 2312

 

ANKARA - Yakın zamanda başlatılan ve Azeri doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesini içeren “Trans-Anadolu Boru Hattı Projesi (Trans-Anatolian Gas Pipeline - TANAP)”, TEPAV’da tartışıldı.

TEPAV’da 31 Ekim 2012 Çarşamba günü düzenlenen “Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi, AB’nin Güney Gaz Koridoru Konseptini Nasıl Etkiler?” başlıklı yuvarlak masa toplantısının konuğu Polonya’da faaliyet gösteren Centre for Eastern Studies (OSW)’ten Kıdemli Uzman Alexandra Jarosiewicz oldu.

TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp’in moderatörlüğünde yapılan toplantıda konuşan Jarosiewicz, sunumuna TANAP hakkında bilgi vererek başladı. Türkiye ile Azerbaycan arasında 2011 yılında başlatılan proje için 7 milyar dolarlık bir maliyet öngörüldüğünü ve projenin Birliğin “Güney Gaz Koridoru” üzerinde önemli bir etkisi olacağını anlatırken, Türkiye’nin yüzde 20’lik payını yükseltmek istediğini söyledi.

Jarosiewicz, Güney Gaz Koridoru politikaları çerçevesinde Azerbaycan’ın AB açısından stratejik önemine işaret ederken, ülkenin petrol ihracatı ve dış ticaretindeki artışla konumunun güçlendiğini aktardı. Konuk Konuşmacı, Türkiye tarafında ise AB üyeliği ile AB tarafından daha çok destek gören ve yine Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz iletimini içeren Nabucco Projesi’ne yönelik düşen ilgi ve izlenen baskın dış politikanın aralarında bulunduğu bazı değişimlerden bahsetti. Söz konusu proje için “kaybeden taraf” olarak ifade ettiği AB’deki duruma da dikkat çeken Alexandra Jarosiewicz, Avrupa pazarındaki ekonomik krizin etkilerine ve daha hassas bir politika izlediğini belirttiği Azerbaycan’ın değişen politikalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sunumun ardından katılımcıların soru ve görüşlerinin alınmasıyla süren toplantıda, inşa edilecek boru hattının rotası, bunun için yapılacak altyapı yatırımları, potansiyel pazarlar, Rusya faktörü ile Rus gazı gibi konular da tartışıldı.

 

Yazdır

« Tüm Haberler