logo tobb logo tobbetu

“Arap Baharı”nın Ardından Türk Cumhuriyetlerinde Neler Oluyor? TEPAV’da düzenlenen toplantıyla Orta Asya ülkelerindeki son gelişmeler, bu ülkelerden uzmanların katılımıyla tartışıldı.
Haber resmi
05/11/2012 - Okunma sayısı: 2970

 

ANKARA – Son olarak Kırgızistan’ın parlamenter demokrasiye geçişiyle dikkatlerin yeniden yoğunlaştığı Orta Asya’da yaşanan dönüşüm süreci, 5 Kasım 2012 Pazartesi günü TEPAV’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısında ele alındı.

Moderatörlüğünü TEPAV Dış Politika Araştırmacısı Hüseyin Raşit Yılmaz’ın yaptığı toplantı, Türk cumhuriyetleri ve İran’dan uzmanların katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda Orta Doğu’da yaşanan “bahar”ın Asya coğrafyasında yol açtığı etkiler ve Orta Asya ülkelerinin demokratikleşme konusunda attığı adımlar üzerinde duruldu. Toplantıya katılan uzmanların ortak kanaati önümüzdeki dönemde Türk cumhuriyetlerinde  - ne hızda olacağına ilişkin görüş ayrılıkları olmakla birlikte - önemli yapısal dönüşümlerin, çoğunlukla mevcut iktidarların inisiyatifiyle gerçekleşeceği yönünde oldu.

Ümit, yeni nesil yöneticilerde…

Bu çerçevede değerlendirmelerde bulunan katılımcılardan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hanım Halilova, son yıllarda Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin Türk cumhuriyetlerinin çoğunda iktidarların demokratikleşme çabalarına hız verdiğini belirtti. Halilova, bölge ülkelerinde gerçek dönüşümün bir sonraki yönetici nesil ile başlayacağını düşündüğünü dile getirdi.

Kırgızistan’daki büyük dönüşüm sürecini özetleyen Dr. Kudret Artıkbayev ise ülkesinde hesap verilebilirlik konusunda önemli iyileşmelerin yaşandığını belirtti. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Artıkbayev, Kırgızistan’ın katetmesi gereken daha çok mesafe bulunduğunu, yol alınması gereken konulardan birinin de “bölge ve klan aidiyetinin vatandaşlık mensubiyetinin önüne geçmesi” olduğunu ifade etti.

Kalkınma hamlelerinin etkisi…

Toplantıda, Özbekistan’daki son durum ve Kazakistan’ın kalkınma hamlelerinin demokratikleşmeye etkisi üzerine de yoğunlaşıldı. Aksaray Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Ferhad Maksudov Özbekistan’daki iktisadi gelişmeler ve Birleşmiş Milletler programları hakkında bilgi verdi.

Toplantı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur ile İran’ın toplumsal yapısı ve siyasi elitindeki Türk ağırlığına dair değerlendirmelerde bulunan Rıza Heyet’in konuşmalarıyla devam etti.

Yazdır

« Tüm Haberler