logo tobb logo tobbetu

TEPAV, Dünya Gagauzları Kongresi’ni İzledi TEPAV Rusya Merkezi Direktörü Demirdirek, Moldova’daki özerk bölgenin Türkiye ve komşu ülkelerle yoğun işbirliği yaptığını söyledi.
Haber resmi
03/11/2012 - Okunma sayısı: 2168

 

KOMRAT –Moldova Cumhuriyeti’ne bağlı Gagauz özerk bölgesinde 2-3 Kasım 2012 tarihlerinde yapılan “Dünya Gagauzları Kongresi”, on yedi ülkeden Gagauzlar’ı biraraya getirdi. Kongreyi izleyen TEPAV Rusya Merkezi Direktörü Dr. Hülya Demirdirek, tüm mali ve kurumsal eksikliklere rağmen hem Türkiye hem de diğer komşu ülkelerden desteklerle Gagauzya’da akademik ve kültürel faaliyetlerin yoğun biçimde gerçekleştirildiğini gözlemlediğini söyledi.

Bilim Araştırma Merkezi kurulacak

Komrat Kültür Evi’nde TİKA ile Moldcell’in ana sponsorluğunda yapılan kongrede konuşan Gagauzya Başkanı Mihail Formuzal, Türkiye’nin yardımı ile beş yıllık kalkınma planı hazırladıklarını ve vizelerin kalkmasıyla Türkiye ile ilişkilerinin daha da gelişeceğini belirtti. Formuzal ayrıca, Gagauzya halkının Avrupa standartlarına kavuşması için çalıştıklarını anlattı.

On yedi ülkeden Gagauzlar’ı  biraraya getiren kongrede katılımcılar dil, din, tarih, kültür ve ekonomi konularında verilen tebliğler ile fikir alışverişinde bulundu. Kongrede tarih, dil, kültür ve güzel sanatlar alanında faaliyet gösterecek bir Gagauzya Bilim Araştırma Merkezi’nin kurulmasına karar verildi.

Kongrenin ardından izlenimlerini paylaşan TEPAV Rusya Merkezi Direktörü Dr. Hülya Demirdirek, TİKA işbirliğiyle çok farklı alanlarda projeler yürüten bölgenin akademide önemli çalışmalar sürdürdüğüne işaret etti ve şöyle konuştu:

“Türkiye’nin de aktif işbirliği yaptığı özerk bölge, örneğin Ukrayna’da özerklik statüsü olmayan Gagauzlarla da yoğun olarak çalışıyor. Dillerini hayatta tutmak için Gagauz dilinde bilimsel temelli eğitim malzemeleri üretiliyor. O coğrafyanın gerçeklerine uygun olarak çocuklara 2. sınıftan başlayarak eğitim dili Rusçanın yanı sıra Romence, İngilizce ve Gagauzca da öğretiliyor.”

Eğitimde işbirliği…

Demirdirek ayrıca, aynı zamanda TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Vekili olan TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak’ı temsilen eğitim alanında işbirliği için Gagauzya Başkan Yardımcısı Nikolay Staianov, Gagauzya Eğitim Bakanı Vera Balova ve Gagauzya Bilimsel Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Stephan Verban ile biraraya geldi.

Yazdır

« Tüm Haberler