logo tobb logo tobbetu

TEPAV'da Gündem: İsrail - Filistin Meselesi… Foundation for Middle East Peace'den Dr. Geoffrey Aronson, son raporunda, “geçiş” sürecini vurgulayan Obama hükümetine çözüm için önerilerde bulundu
Haber resmi
19/11/2012 - Okunma sayısı: 2638

 

ANKARA - Çatışma haberleriyle dış politika gündeminin ilk sırasında yer alan İsrail - Filistin meselesine ilişkin ABD’nin izlediği politika ve çözüm önerileri, 19 Kasım 2012 Pazartesi günü TEPAV’da düzenlenen bir toplantıyla tartışıldı. Ana konuşmacısı Foundation for Middle East Peace (Ortadoğu Barışı Vakfı) Araştırma ve Yayınlar Direktörü Dr. Geoffrey Aronson olan toplantıya, Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maoruf da katıldı.

Dr. Geoffrey Aronson’un son çalışmasının ismini taşıyan “Geçiş Sürecinde ABD Politikası: İşgalin Sonlandırılması, İsrail’in Güvenliğinin Güçlendirilmesi, Filistin’in Bağımsızlığının Tanınması (U.S. Policy in a Time of Transition, Ending Occupation, Enhancing Israel’s Security, Realizing Palestinian Sovereignty)” başlıklı yuvarlak masa toplantısı, TEPAV ABD Merkezi Direktörü Dr. Bülent Alirıza’nın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Aronson, sunumuna, yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi vererek başlarken, Batı Şeria ile Gazze’nin birbirinden farklı güvenlik sistemlerine sahip olduğunu ve kendi sistemine sahip Gazze’den farklı olarak Batı Şeria’nın güvenliğinin İsrail’in kontrolü altında kurularak yönetildiğini söyledi. İsrail’in, kendi iç politikası ve Filistin’in BM’ye üyelik başvurusu gibi endişeleri taşıdığını ifade eden Aronson, çözüm için özellikle uluslararası düzeyde bir üçüncü tarafın hayati önemi bulunduğunu belirtti. Bu noktada ABD’ye işaret eden Konuk Konuşmacı, İsrail ve Batı Şeria’nın çözüm için yetersiz kaldığını ancak ABD’nin pozisyonunun güçlü olmadığı gibi bir B planının oluşturulması için de ABD’nin harcayacak enerjisinin bulunmadığını söyledi. Dr. Geoffrey Aronson, İsrail işgalinin sonlandırılması ve Filistin devletinin oluşturulması ile ABD liderliğinde uluslararası bir denetleme mekanizmasının yaratılmasından oluşan iki aşamalı politika seçeneklerinden bahsetti. Aronson, ABD’nin meseleye gerçekçi bir çerçeveden bakarak gelecek için kendi çıkarlarını da gözetecek  bir tablo çizmek mecburiyetiyle karşı karşıya olduğunu, aksi halde bölgede sürdürdüğü ve kendisine olumsuz bir imaj yaratan diplomasisinde yeniden hayal kırıklığı yaratacağını sözlerine ekledi.

Büyükelçi, ABD politikalarını eleştirdi

Toplantıda Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maoruf da kısa bir konuşma yaptı. Maoruf, Filistin - İsrail çatışması açısından önemli bir dönemeç olan Oslo anlaşmasının imzalanmasının üzerinden yaklaşık 20 yıllık bir zaman geçmesine karşın halen barışın sağlanamadığına işaret etti ve süreçte ABD’nin izlediği politikayı sert biçimde eleştirdi.

Ardından diğer katılımcılardan soru ve yorumların alınmasıyla toplantı sona erdi.

Aronson‘un ilgili çalışmasına ulaşmak için tıklayınız.

Etiketler: İsrail, Filistin, ABD,

Yazdır

« Tüm Haberler