logo tobb logo tobbetu

TEPAV ABD Merkezi 1. Yaşını Üç Pulitzer Ödüllü Friedman’la Kutladı ABD’li gazeteci Tom Friedman, Türkiye’nin son yıllardaki gelişimi sevindirici olsa da basın mensuplarına yönelik tutuklama, sansür ve gözdağının hoşuna gitmediğini söyledi.
Haber resmi
29/11/2012 - Okunma sayısı: 2503

 

ANKARA -  TEPAV ABD Merkezi birinci yaşını üç Pulitzer ödüllü ABD'li gazeteci Tom Friedman’ın katıldığı toplantıyla kutladı. “Seçimlerden Sonra ABD ve Dünyamız" başlıklı toplantıda ağırlıkla küreselleşme, teknolojik dönüşüm ve sosyal medyadan bahsetmeyi tercih eden The NY Times Yazarı Friedman, katılımcılardan gelen sorular üzerine ise Suriye’deki gelişmeler ve Türkiye’ye ilişkin gözlemlerinin aralarında olduğu bazı politik konuları da değerlendirdi.

Kamudan akademiye, özel sektörden diplomasiye çok çeşitli kurum ve kuruluşlardan yoğun katılımla 29 Kasım 2012 Perşembe günü gerçekleştirilen toplantının açılışını, TEPAV Direktörü Güven Sak ile TEPAV ABD Merkezi Direktörü Bülent Alirıza yaptı.

“Aşırı bağlantı bağımlılık yarattı”

Ardından konuşmasını yapan Amerikalı Yazar Tom Friedman, 2004 yılında yayımladığı kitabının ismine atıfta bulunarak artık dünyanın düz ve herkesin birbiriyle bağlantıda olduğunu ancak bu bağlantının “aşırı bir bağlılık” hatta “bağımlılık” yarattığını söyledi. Friedman, sadece birbirinden çok uzak ülke ve şehirlerin değil kasabaların arasında bile mümkün olan bağlantıların “sıradan” olana yer bırakmadığını ve bu durumun girişimciliğe olan ihtiyacı artırdığını belirtti. Konuk Yazar, böyle bir dünyada etnik, dini ve ulus devlet savaşlarını devam ettirmek isteyen ülkelerin ise “hızla giden treni” göremeyecek kadar geride kaldığını ifade etti.

Sosyal medya örneği üzerinden “Benim biraz sessizliğe, hazmetmeye ihtiyacım var” diye konuşan Friedman, teknolojiyi insanoğlunu nereye götürdüğü konusunda bir sorgulama yapmaya ihtiyaç olduğuna değindi.

ABD'nin "bütçe açığı, enerji meseleleri ve iklim değişikliği sorunu ile bu sorunlara verdiği yanıtlar" olmak üzere üç büyük zorlukla mücadele ettiğini ve dış yardımı artık daha farklı biçimde kullanması gerektiğini söyleyen Tom Friedman, “Benim başkanım çok meşgul. Artık sizin işlerinizi yapamayız. Bunun için sizin harekete geçmeniz gerek. O günler eskidendi” dedi.

“Suriye konusunda ne yapacağımızı bilmiyoruz”

Suriye konusunda insanların “Artık bir şeyler yapın” dediğini hatırlatan Friedman, “Şu anda (ABD olarak) bir şey yapmamamız, ne yapacağımızı bilemememizden kaynaklanıyor… Irak’ta bir takım yanlışlar yaptık… ‘Kırarsan yanarsın’ diyorlardı. Suriye’de ‘dokunsan kırarsın’” şeklinde konuştu.

“Türkiye ve AKP, cennetten gelmiş gibiydi”

ABD-Türkiye ilişkilerine değinen Tom Friedman, "ABD, 50 yıl boyunca Arap dünyasını petrol istasyonu olarak gördü. Onlara söylediğimiz üç şey, petrol kaynaklarını açık tutmaları, fiyatları düşük tutmaları ve İsrail'e bulaşmamalarıydı. Ancak 11 Eylül'de bizi aslında bölgede süregelen patolojiler vurdu” dedi. O dönemde Türkiye ve AKP’ye “cennetten gelmiş gibi” baktıklarını ve belki bu konuda heyecana kapılmış olabileceklerini söyleyen Tom Friedman, etkileyici gelişmeler olsa da Türkiye’deki bazı sıkıntıların varlığına işaret etti. Friedman, şöyle devam etti:

“Son on yılda Türkiye'de yaşanan ekonomik ve siyasi gelişme çok etkileyici. Ben bir Türkiye dostuyum ve petrol kuyusuyla gelişmediğinizi görmek, ekonominizin girişimciliğiniz sayesinde geliştiğini görmek çok etkileyici. Diğer yandan, Türkiye'de bulunan tutuklu gazetecilerin sayısı, sansür ve basına gözdağı verilmesi gibi konular hiç iç açıcı değil."

Tom Friedman kimdir?

ABD’nin en önemli gazeteci ve yazarlarından olan Tom Friedman, şu an The New York Times’ta köşe yazarlığı görevini sürdürüyor. Üç Pulitzer ödülü sahibi Friedman, kariyerine 1981’de aynı gazetede başladı. 1982’de Beyrut’a, 1984’te de Kudüs’e büro şefi olarak atanan Friedman; takip eden yıllarda Washington bürosunda baş ekonomi muhabiri ve Beyaz Saray muhabiri olarak çalıştı. Tom Friedman, 1995’te aynı gazetede köşe yazıları yazmaya başladı. İlk Pulitzer ödülünü 1983’te Lübnan’dan geçtiği, ikinci ödülünü ise 1988’de İsrail’den bildirdiği haberlerle alan ABD’li gazeteci, son Pulitzer ödülünü de 2002’de köşe yazılarıyla kazandı. Ayrıca Friedman’ın ödül kazanmış pek çok kitabı da bulunuyor. Bunların sonuncusu 2005’te yayımlanan “Dünya Düzdür: 21’inci Yüzyılın Kısa Tarihi” isimli kitabıdır. Friedman, 2004 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından fahri “Order of the British Empire” ünvanına layık görüldü. Lisans öğrenimini Brandeis’da tamamlayan Friedman’ın Oxford Üniversitesi’nden de lisansüstü derecesi bulunuyor.


Friedman'ın konuşmasını Videolar bölümünden izlemek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler