logo tobb logo tobbetu

TEPAV’da Gündem: Irak Türkmenleri ve Bağdat-Erbil Gerilimi… Toplantıda Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Kazancı’nın da katılımıyla ülkedeki son gelişmeler ele alındı.
Haber resmi
10/12/2012 - Okunma sayısı: 2398

 

ANKARA - Son dönemde iç çalkantılarla boğuşan, merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasındaki gerginliğin askeri çatışma düzeyine yaklaştığı Irak’ta Türkmenlerin politik pozisyonu, TEPAV’da 10 Aralık 2012 Pazartesi günü düzenlenen toplantıda ele alındı.

Moderatörlüğünü TEPAV Dış Politika Araştırmacısı Hüseyin Raşit Yılmaz’ın yaptığı “Irak Türkmenleri ve Irak’ta Yaşanan Son Gelişmeler” konulu toplantıya Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Dr. Hicran Kazancı, AK Parti Milletvekili Nejat Koçer ve konunun uzmanı akademisyenler katıldı.

ITC Temsilcisi Dr. Hicran Kazancı’nın ülkedeki son gelişmeler hakkında verdiği bilgiyle başlayan toplantıda, Türkmenlerin ülke sathındaki politik ve ekonomik durumları ele alındı ve Kerkük üzerinde yoğunlaşan Erbil-Bağdat hakimiyet mücadelesinin Türkmenlere etkisi üzerinde duruldu.

“Türkmenlerin nüfusu Türkiye’nin nüfuzuna bağlı”

Kerkük’ün 2003 yılından sonra hızla değişen demografik durumunun ve Kerkük civarında yer alan petrol kaynaklarının  varlığının çatışma potansiyeli doğurduğunu dile getiren Dr. Kazancı, “Türkmenlerin nüfusu Türkiye’nin nüfuzuna bağlı” dedi. Kazancı, ABD’nin bölgeden çekilme sürecinde, istikrarı sağlama çalışmaları yaparken hesaba katmadığı bazı hususlar olduğunu belirterek; Irak’ta denetimsiz bir şekilde varlığını sürdüren pek çok silahlı grubun ülkenin huzuru bakımından tehlike yarattığını ifade etti. Sorular üzerine Irak Türkmen Cephesi’nin yapısına ve faaliyetlerine dair de bilgiler veren Kazancı, Türkiye’nin, Türkmenlerin hakları için gösterdiği gayrete teşekkür etti. Ayrıca Maliki hükümetinin ekonomik ve siyasi politikalarının Irak’a ve özelde Türkmenlere yansımasına değinen ITC Temsilcisi’nin konuşmasının ardından katılımcılar, Irak-Türkiye ilişkileri, Türkmenler ve Kerkük’ün statüsüne dair görüşlerini ifade ettiler.

Etiketler: Irak, Türkmenler,

Yazdır

« Tüm Haberler