logo tobb logo tobbetu

Ege Üniversitesi Öğrencilerine TEPAV’da Balkanlar’ın AB Süreci Anlatıldı Üniversitenin Uluslararası İlişkiler Topluluğu’ndan 25 kişilik öğrenci grubu, TEPAV Analisti Türbedar ile biraraya geldi.
Haber resmi
13/12/2012 - Okunma sayısı: 2455

 

ANKARA - Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu (UİT), 12 Aralık 2012 Çarşamba günü TEPAV’ı ziyaret etti. Öğrencilere, TEPAV Dış Politika Analisti Dr. Erhan Türbedar, Balkanlar’ın Avrupa Birliği (AB)’ne katılım sürecindeki mevcut durum hakkında bilgi verdi.

Türbedar, öğrencilere, güncel karikatürler eşliğinde Batı Balkanlar’ın AB’ye katılım sürecinin kriz içinde olup olmadığını değerlendirdi ve öğrencilerin bu konudaki sorularını yanıtladı.

Balkanlarda AB’ye değişen bakış…

Türbedar, konuşmasında, Batı Balkan ülkelerinin ancak 2000 yılı sonrasında AB’ye üyelik reformlarını daha ciddi bir şekilde düşünmeye başladığını ve genel olarak bölge insanının AB üyeliğini “daha iyi yaşamak” arzusuyla desteklediğini hatırlattı. O dönemde bölge siyasetçilerinin ise savaş yıllarından devralınan sorunlarla başa çıkmada ve diğer siyasi ve ekonomik reformları gerçekleştirmede isteksiz davrandığına dikkat çeken Türbedar, günümüzde ise bu kesimde AB’ye üyelik konusunda daha büyük bir uzlaşma bulunduğunu kaydetti. TEPAV Analisti, “Ama halk Birliğe katılıma eskisi kadar destek vermiyor” diye konuştu.

Türbedar,gelinen noktada  AB’nin, Batı Balkanlar’a yönelik üyelik kapısını açık tuttuğunu değişik vesilelerde dile getirdiğini ancak bölge ülkelerinin, AB üyeliklerinin sadece kendi reformlarına değil Birlik içindeki gelişmelere de bağlı olduğunun farkında olduklarını belirtti. Türbedar, “Balkanlar’daki insanlar AB’nin eskisi gibi bir ekonomik güvence vermediğini düşünüyor. Ayrıca hiç kimse AB’nin birkaç yıl içinde nasıl görüneceğinden de emin olamıyor” dedi.

Güvenlik ve terör konularında da bilgi aldılar

Öğrenciler, 13 Aralık 2012 Perşembe günü de yine TEPAV’da Güvenlik Uzmanı Dr. Nihat Ali Özcan ile biraraya geldi.

Yazdır

« Tüm Haberler