logo tobb logo tobbetu

TEPAV Analisti Acar: “Tuzaktan Çıkmak İçin Sanayisizleşmeyi Durdurmak Gerek” Ozan Acar, sanayisizleşmenin temel nedeni olarak Türkiye’deki imalat sanayi üretiminin katma değerin yüksek olduğu bir yapıya dönüştürülememiş olmasına işaret etti.
Haber resmi
14/12/2012 - Okunma sayısı: 3695

 

ANKARA – TÜRKONFED’in “16. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi”nde TEPAV’ın Türkiye için sıkıntılarını uzun süredir dile getirdiği “orta gelir tuzağı” tartışıldı. İlgili panelde, TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Ozan Acar “Tuzaktan Çıkmak İçin Sanayisizleşmeyi Durdurmak Gerek” başlıklı bir sunum yaptı.

Zirve kapsamında 14 Aralık 2012 Cuma günü  düzenlenen “Orta Gelir Tuzağından Çıkış: Bölgesel Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma Seçenekleri” başlıklı panelde konuşan Acar, orta gelir tuzağına yakalanan Türkiye’nin 1960 yılından beri kişi başına milli gelirinin ABD kişi başına gelirinin yüzde 25’inin üzerine çıkamadığını, aynı zamanda da dünyanın en fazla imalat sanayi üretimi yapan 15 ülkesi arasından çıktığını belirtti. Acar, “1990 ve 2000 yıllarında en büyük 15 imalat sanayi üreticisi listesinde yer alan Türkiye, 2010 yılında bu listede yer alamamıştır. Bu durum Türkiye’nin bir sanayisizleşme sürecinden geçmekte olduğunun da bir kanıtıdır” diye konuştu. Türk bankacılık sektörünün kullandırdığı ticari krediler içinde imalat sanayi şirketlerine verilen kredilerin payının 2000-2010 döneminde yüzde 50’lerden 20’ler seviyesine gerilemesinin de sanayisizleşme sürecinin bir göstergesi olduğunu söyleyen Acar, şöyle devam etti:

“Sanayisizleşme sürecini Türkiye’nin zenginleşmesiyle ilişkilendirmek doğru değildir. Türkiye’den çok daha yüksek gelir seviyesine sahip Almanya, Kore ve Japonya gibi ülkelerde imalat sanayi üretiminin toplam katma değerden aldığı pay, Türkiye’de olduğundan daha yüksektir. Söz konusu pay, Türkiye’de 2000-2010 dönemindeki bu ülkelerde olduğundan çok daha fazla azalmıştır.”

Sanayisizleşme sürecine karşı neler yapılmalı?

Ozan Acar, sanayisizleşmenin temel nedeni olarak ise Türkiye’deki imalat sanayi üretiminin katma değerin yüksek olduğu bir yapıya dönüştürülememiş olmasına işaret etti. Yüksek teknolojili ihracatın toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 5’ler düzeyinde olmasının bu tespiti desteklediğini belirten Acar, “Sanayisizleşme sürecinin durdurulabilmesi için üretim yapısındaki dönüşümün gerçekleştirilmesi bir zorunluluktur. Bunun için vergi, adalet ve işgücünün niteliği alanlarındaki yapısal aksaklıkların giderilmesi gerekmektedir. Vergi alanında ilk olarak imar değişiklikleri neticesinde ortaya çıkan rantın vergilendirilmesi sanayisizleşmenin tersine çevrilmesi için bir gerekliliktir. Adalet alanında, fikri mülkiyet haklarının korunma çerçevesinin iyileştirilmesi ve yargının genel olarak operasyonel aksaklıklarının giderilmesine öncelik verilmelidir. İşgücünün niteliğini iyileştirmek içinse eğitim sisteminin kalitesinin arttırılması gerekmektedir” dedi.

Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prod. Dr. Erinç Yeldan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Kamil Ercan, ODTÜ’den Doç. Dr. Ebru Voyvoda ve ILO Ankara Temsilcisi Ümit Efendioğlu da konuşma yaptı.

Haberle ilgili dosyalar

Ozan Acar in Sunumu

Yazdır

« Tüm Haberler