logo tobb logo tobbetu

TEPAV’da Gündem: Rusya’nın Dış Politika Stratejisinde Avrupa Birliği… Toplantıda Doğu Çalışmaları Merkezi Rusya Departmanı Direktörü Dr. Marek Menkiszak konuştu.
Haber resmi
19/12/2012 - Okunma sayısı: 2284

 

ANKARA - TEPAV’da 19 Aralık 2012 Çarşamba günü “Rusya’nın Dış Politika Stratejisinde Avrupa Birliği” başlıklı bir toplantı düzenlendi. Toplantının konuşmacısı Polonya’daki Doğu Çalışmaları Merkezi (Ośrodek Studiów Wschodnich - OSW)’nin Rusya Departmanı Direktörü Dr. Marek Menkiszak oldu.

TEPAV Uluslararası Politikalar Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Atila Eralp’in moderatörlüğünde yapılan toplantıda, Menkiszak, Rusya’nın özellikle başı enerji ve güvenlik konularının çektiği öncelikleri kapsamında Avrupa Birliği (AB)’ne dönük politikaları hakkında bilgi verdi. Bu çerçevede AB ülkelerinde yaşanan ekonomik krizin Rusya için hem zorluk hem de şans anlamına geldiğini belirten Menkiszak, krizin etkisiyle bir yandan petrol fiyatlarında ve Rusya’nın enerji kaynaklarına talep ile ülkeye yatırımda düşüşün yanı sıra yine enerji sektörü de dahil olmak üzere öne çıkma fırsatının bulunduğuna işaret etti. Menkiszak, güvenlik konusunda ise Rusya’nın Orta Avrupa’da AB güvenlik politikalarını desteklerken, NATO füze kalkanı kurma çalışmaları ile ABD askeri varlığına karşı politikaları hakkında bilgi verdi.

Konuk Konuşmacı, sunumunda, 2011 yılında 2015 yılında kurulması için imzaların atıldığı Avrasya Birliği konusuna da değindi. Dr. Marek Menkiszak, Rusya tarafından Belarus ile Kazakistan’ın desteğiyle ve post-Sovyet bölgesinde bütünleşme için oluşturulan birliğe Ukrayna’yı da katmanın hedeflendiğini aktardı.

Toplantı katılımcılardan gelen soru ve yorumlarla devam etti.

Yazdır

« Tüm Haberler