logo tobb logo tobbetu

“Avrupa İşbirliğinin Yeni Yönleri, Polonya’dan Bir Bakış…” TEPAV’daki toplantıda, yeni işbirliği şekillerinin AB’de yaşanan krize de çözüm sağlayabileceği konuşuldu.
Haber resmi
14/02/2013 - Okunma sayısı: 2524

 

ANKARA - TEPAV’da 14 Şubat 2013 Perşembe günü “Avrupa İşbirliğinin Yeni Yönleri, Polonya’dan Bir Bakış” konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıda Polonya Doğu Çalışmaları Merkezi Direktörü Dr. Olaf Osica, Avrupa Birliği (AB)’nde yaşanmakta olan krizden bahsederek, bir tür “rönesans” yaşamakta olan yeni işbirliği şekillerinin Birliğin kendini yenilemesi için bir “katalizör” niteliği taşıyan krize bir çözüm olanağı da sağlayabileceğini vurguladı.

TEPAV Uluslararası Politikalar Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Atila Eralp’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Dr. Osica, krizin AB üstündeki başlıca etkilerinin AB’de ekonomik yönetişimin sorgulanır hale gelmesi ve AB içinde kuzey ile güney arasında güvensizlik oluşması olduğunu belirtti. Osica, AB’nin güney ve doğu komşu bölgelerindeki ciddi sorunların bu krizin etkilerinin daha fazla hissedilmesine neden olduğunu düşündüğünü de ifade etti.

“Yeni işbirliği konuları vize, ekoloji vs…”

Avrupa’daki mevcut işbirliği modellerine değinen ve vize, ekoloji gibi yeni işbirliği konularının gelişmekte olduğuna değinen Osica,  daha sonra AB’nin özellikle son gelişme dalgalarının Birlik üzerindeki etkilerini sıraladı. Olaf Osica, bu etkilerin, yeni koalisyon oluşumlarının ortaya çıkması ve AB’deki güç dengelerinin Almanya’yı merkez alarak doğuya kayması olduğunu belirtti.

Osica,  Avrupa işbirliğinin yeni yönleri açısından çok önem taşıyan bir unsurun AB’de politika belirlenmesine ilişkin jeopolitik çerçevenin değişmeden kalmış olmasını vurgulayarak, Lizbon Antlaşması’nın eski kurumsal alışkanlıkları değiştiremediğini sözlerine ekledi.

Toplantı katılımcılardan gelen soru ve katkılarla devam etti.

Yazdır

« Tüm Haberler