logo tobb logo tobbetu

Perakendede Şubat’ta da Toparlanma Yok TEPE bir önceki aya göre 1,2 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 2,5 puan düştü.
Haber resmi
04/03/2013 - Okunma sayısı: 1654

 

TEPE, Şubat 2013’te bir önceki aya ve geçen yıla göre düşük değer aldı. Gelecek 3 aydaki sipariş, satış ve satış fiyatı beklentileri geçen yıla göre ve bir önceki aya göre düştü. Geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumunda hem Şubat 2012’ye hem de Ocak 2013’e göre artış oldu. AB ülkelerinde ise perakende güveni bir önceki aya göre düştü, geçen yıla göre arttı.

TEPE, 2013’ün ikinci ayında da önceki aylardaki gibi negatif eğilimini sürdürdü. TEPE, Şubat 2013’te sıfırın altında 4,4 değerini aldı. TEPE bir önceki aya göre 1,2 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 2,5 puan düştü.

Şubat 2013’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 42,8’i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 25,7 oldu. Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Şubat 2013’te 8,3 olarak gerçekleşti. Beklentilerde Şubat 2012’ye göre 5,3 puanlık, Ocak 2013’e göre ise 2 puanlık düşüş belirlendi.

İşlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerin oranı Şubat 2013’te yüzde 20,1 iken, azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 46,5 oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Ocak 2013’e göre 2,5 puanlık, Şubat 2012’ye göre ise 9,5 puanlık artış oldu.

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Şubat 2013’te sıfırın altında 10,2 değerini aldı. AB-27’de bir önceki aya göre 0,8 puanlık düşüş, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,6 puanlık artış oldu. AB-27 Perakende Güven Endeksi, hem geçen yıla hem de bir önceki aya göre Türkiye’ye ve Euro Bölgesi’ne oranla daha iyi performans sergiledi.

AB-27 ülkeleri ve Türkiye’nin Şubat 2012 ve Ocak 2013’e göre Perakende Güven Endeksi değerleri karşılaştırıldığında Bulgaristan, İngiltere ve İsveç’in geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülkeler olduğu görüldü. En fazla düşüşün yaşandığı ülkeler ise Slovenya, Finlandiya ve Avusturya oldu. Bulgaristan, Portekiz ve İspanya bir önceki aya göre perakende güveni en fazla artan ülkeler oldu.

Alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı ve “Diğer” (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) sektörleri en iyi performans gösteren sektörler oldu. Bu iki sektör dışındaki tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş yaşandı. Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektöründe geçen yıla göre ortalamadan daha az düşüş yaşandı. Motorlu taşıtlar, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri ve mobilya ve aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri sektörlerinde geçen yıla göre ortalamadan daha fazla düşüş yaşandı. Geçen yıla göre düşüş en fazla yine elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektöründe oldu.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Ocak 2013’e göre, geçen yıla göre işlerin durumu ve gelecek 12 aydaki mağaza sayısı beklentileri dışındaki tüm mevcut durum ve beklentilerde düşüş yaşandı. En fazla düşüş ise geçtiğimiz 3 aya işlerin durumunda oldu. Şubat 2012’ye göre ise, geçtiğimiz 3 aya göre işlerin durumu, önümüzdeki 3 aydaki istihdam beklentileri, geçen yıla göre işlerin durumu ve gelecek 12 aydaki mağaza sayısı beklentileri dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda düşüş oldu. En fazla düşüş ise önümüzdeki 3 aydaki sipariş ve satış beklentilerinde olurken, en fazla artış ise geçtiğimiz yıla göre işlerin durumunda ve gelecek 12 aydaki mağaza sayısı beklentilerinde oldu.

Konya perakendesi yükselmeye devam ediyor

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) kapsamında Şubat 2012’den bu yana Konya’da faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze anketler yapılıyor.

Şubat ayında KOPE 2,6 değerini alırken TEPE sıfırın altında 6,1 değerini aldı. Konya perakendesi, ocak ayının ardından şubat ayında da yükseldi. Konya perakendesi, şubat ayında Türkiye genelinden ve AB-27’den daha iyi bir performans sergiledi. KOPE bir önceki aya göre 6,2 puan, TEPE ise 2,1 puan arttı.

Konya perakendesinde önümüzdeki 3 aydaki satış beklentileri artmaya devam etti. Önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş ve istihdam beklentilerinde Ocak 2013’ye göre artış yaşandı. Konya’daki perakendecilerin yüzde 48,3’ü işlerin geçen yıla göre bugün daha kötü olduğunu düşünüyor.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler