logo tobb logo tobbetu

“TEPAV – BP Enerji Forumu”nun İlkinde Doğalgazda Esneklik Konuşuldu Düzenli olarak tekrarlanacak toplantılar, küresel enerji konularını sektörün tüm kesimlerinin katılımıyla ele alacak.
Haber resmi
06/03/2013 - Okunma sayısı: 2071

 

ANKARA - TEPAV ile BP Türkiye, küresel enerji konuları üzerine uzmanlarının katılımıyla “Enerji Forumu” düzenlemeye başladı. Etkinliğin ilki, 6 Mart 2013 Çarşamba günü TEPAV’da doğalgaz piyasalarında esneklik/depolama konusunda gerçekleştirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle ilki yapılan “TEPAV - BP Enerji Forumu”na enerji alanında kamunun yanı sıra özel sektör, akademi, sivil toplum ve yabancı misyondan temsilciler katıldı.

Toplantıda TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran, BP Enerji Ekonomisti Gareth Jones, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Janet Douglas ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Aytekin konuştu.

TEPAV Direktörlerinden Bozkurt Aran, ekonomide kendine “iddialı” hedefler koyan bir ülke olarak Türkiye’nin enerji ihtiyacının ortada olduğunu, doğalgaz piyasalarında esneklik konusunun da kurallı piyasa için önemli bir unsur olarak ele alınması gerektiğini aktardı.

Aytekin: “Türkiye’nin depolamada kapasite ihtiyacı büyük”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Aytekin ise Türkiye'de depolamanın önemli bir eksiklik olduğuna dikkati çekti. Aytekin, geçen yıl 46 milyar metreküp gaz tüketen Türkiye’nin mevcut depolama kapasitesinin 3,1 milyar metreküp olduğunu, Türkiye'nin en azından elindekinin iki katı ekstra depolama kapasitesine ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell, 2013'ün enerji piyasaları açısından çok önemli bir yıl olacağını söyledi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Janet Douglas da Türkiye'nin pahalı bir enerji ithalatı rejimine bağlı olduğunu belirtti ve iki ülke arasında enerji konusunda ortaklıkların artmasını istediklerini ifade etti.

BP: “2030’da dünyadaki enerji talebi yüzde 40 artacak”

Konuşmaların ardından BP Enerji Ekonomisti Gareth Jones, “Doğalgaz Piyasalarında Esneklik: Depolama” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Jones, 2030 yılı itibariyle dünyada enerji talebinin yüzde 40 artmasının öngörüldüğünü, bunun talebe bir Amerika ve Çin'in daha eklenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Geçmişte enerji alanında hep bir tek fosil yakıtın hakimiyeti varken artık doğalgazın öne çıkmaya başlayacağını ifade eden Jones, başta ABD olmak üzere birçok ülkede kaya gazı konusunda arayışlar olduğunu ancak bunun doğalgaza etkisinin henüz bilinmediğini söyledi.

Türkiye’ye öneriler…

Gareth Jones, Türkiye'de gaz ihtiyacının yılda yüzde 10 arttığına işaret ederek, 2025 yılında kadar 70 milyar metreküplük bir talep oluşacağı düşünüldüğünde arz gerekliliğinin çok önemli bir sorun olduğunu belirtti. Jones, Türkiye'nin bu alanda boru hatlarındaki dar boğazların önlenmesi, al ya da öde sözleşmelerine esneklik getirilmesi, LNG tesislerinin tam kapasiteyle kullanılması, yüzer depolama ve depolama kapasitesinin artırılması gibi yöntemleri değerlendirebileceğini dile getirdi. "Depolama seçeneğinde gaz, maliyetlerin daha düşük tutulduğu zamanlarda depolanıp pahalı dönemlerde kullanılabilir. Türkiye'nin bu konuda özel sektörü cezbetmesi gerekiyor” diyen BP Yetkilisi, Türkiye’nin önümüzdeki 5-10 yıl içinde daha iyi durumda olmak için LNG ve depolama konusundaki yatırımlara hemen başlaması gerektiğini söyledi.

Yazdır

« Tüm Haberler