logo tobb logo tobbetu

TEPAV/Ersel: "Yeni Bir Sanayi Politikası Gerekiyor" Rekabetçilik puanı sıralamasında Türkiye'nin 2007 yılında Çin, Malezya ve Hindistan gibi ülkelerin gerisinde kalarak 48. sırada yer aldığına dikkat çeken Ersel, Türkiye'deki sanayi firmalarının rekabet gücünün arttırılması ve ihracatın teknolojik yapısının iyileşmesi için bir yeni sanayi stratejisine ihtiyaç olduğunu bildirdi.
26/11/2007 - Okunma sayısı: 1712 ANKARA- Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Danışma Kurulu Üyesi Hasan Ersel, rekabetçilik puanı sıralamasında Türkiye'nin, 2007 yılında, 48. sırada yer aldığına ve önceki yıllara göre performansının gerilediğine dikkat çekerek, Türkiye'deki sanayi firmalarının rekabet gücünün arttırılması ve ihracatın teknolojik yapısının iyileşmesi için bir yeni sanayi stratejisine ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Hasan Ersel İstanbul Sanayi Odası 6. Sanayi Kongresi'nde "Dünden Yarına giderken Yeni Bir Sanayi Politikası Gereği Üzerine" başlıklı bir sunum yaptı. Sunumunun "Türkiye rekabetçilikte nerede?" başlıklı bölümünde rekabetçilik puanı sıralamasında Türkiye'nin 2007 yılında, Çin, Malezya ve Hindistan gibi ülkelerin gerisinde kalarak 48. sırada yer aldığını açıklayan Ersel, Türkiye'nin zaman içinde sergilediği performansın da olumlu olmadığını, Türkiye'nin rekabet gücündeki iyileşmenin birçok ülkenin gerisinde kaldığını bildirdi.

İhracatın teknolojik özellikleri

Hasan Ersel Türkiye belirgin bir biçimde "düşük teknolojili" ürünler ihraç eden bir ülke olduğuna dikkat çekerek, "Ama orta teknolojide ürünlerde çok hızlı bir gelişme göstermiş. Gerçi geldiği noktada hala dünya ortalamasını yakalayabilmiş değil ama, Türkiye'nin bu tür mallarda ihracatındaki artış hızı 2000-2004 döneminde dünya ortalamasının 3,5 katı. Bu da ihmal edilebilecek bir rakam değil" dedi. Türkiye'nin orta teknolojili ürün ihracatını artırmakta gösterdiği başarıyı ileri teknolojilerde gösterememiş olmasına dikkat çeken Ersel, sorunun insan gücü yokluğundan mı yoksa özendirimlerden mi kaynaklandığının detaylı araştırmalarla ortaya çıkabileceğini açıkladı.

Sanayi Politikası ve Yenilikler

Hasan Ersel sanayimizin ulaştığı durumun küçümsenemeyeceğini, ancak durumdan memnun da olunamayacağını ifade ederek şöyle devam etti:
"Ancak ileriye doğru baktığımızda iki noktaya dikkat etmemiz gerekiyor. İlki bir uyarı: Yaklaşık 45 yıldır uyguladığımız özendirimler yoluyla sanayileşmeyi yönlendirme yaklaşımı ileriye uzatılabilir gibi görünmüyor. İkincisi ise bir saptama: Bundan vazgeçmenin karşılığı sanayimizi dünyadaki çalkalanmaların insafına bırakmak değildir. Yeni sanayi politikası uygulamasını ülkemize getirmektir."

Ersel, TEPAV'ın raportörlüğünü yaptığı ve Devlet Planlama Teşkilatı, özel sektör ve akademisyenlerin katkılarıyla hazırlanan "Türkiye'nin Rekabet Gücü için Sanayi Politikası Çerçevesi" başlıklı dokümanın bu yaklaşımla kaleme alındığını ve okuyucuyu bu konular üzerinde düşünmeye teşvik ettiğini bildirdi.

Yazdır

« Tüm Haberler