logo tobb logo tobbetu

TEPAV’da Gündem: “Avrupa Global Stratejisi” Aynı adlı projenin hedefleri arasında Türkiye’yi kapsayacak şekilde uyumlu bir AB dış politikasının oluşturulması da bulunuyor.
Haber resmi
20/03/2013 - Okunma sayısı: 1494

 

ANKARA – TEPAV’da 20 Mart 2013 Çarşamba günü “Avrupa Global Stratejisi” başlıklı bir toplantı yapıldı. Toplantıda konuşan Polonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Direktörü Dr. Marcin Zaborowski, Avrupa Birliği (AB)’nin dış ilişkileri konusunda gelecekte izleyebileceği yollara ilişkin tartışma ortamını canlandırmayı amaçlayan aynı adlı projeyi katılımcılarla paylaştı.

TEPAV Uluslararası Politikalar Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Atila Eralp’in moderasyonunda yapılan toplantıda konuşan Zaborowski, geçen yıl ortasında başlayan ve Mayıs ayında ortaya konacak bir rapor ile tamamlanacak projenin İsveç, İspanya, Polonya ve İtalya dışişleri bakanlıklarının inisiyatifinde bu 4 ülkeden düşünce kuruluşlarınca yürütüldüğünü kaydetti. Bu çerçevede hedefler arasında entegrasyon, ortak Pazar ve Schengen anlaşmasının tamamlanması, enerji verimliliği ile Batı Balkanlar ve Türkiye’yi kapsayacak şekilde uyumlu bir AB dış politikasının oluşturulmasını sayan Zaborowski, ABD ile ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki hassasiyete de işaret etti. Dr. Marcin Zaborowski süreçteki zorlukların ise uzlaşı sağlama, Avrupa’yı bölgesel veya küresel aktör olarak tanımlama ve AB’nin dış politika hedeflerine ulaşmada hangi araçların kullanılacağını saptama noktasında yaşandığını özetledi.

Türkiye hakkındaki değerlendirmeleri…

Türkiye’ye ilişkin olarak ise AB’nin yükselen bir aktör olarak Türkiye ile çok daha rekabetçi olacağını vurgulayan Zaborowski, bu çerçevede vize konusunda diyaloğun sağlanmasının önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca Türkiye’nin konumu, nüfus yapısı ve ticari potansiyelinin altını çizen Konuk Konuşmacı, Türkiye ile Polonya’nın güvenlik ve savunma alanında yakın ilişkilerinden bahsetti. Zaborowski, iki ülke arasında Temmuz 2012'de başlayan vize diyaloğunun Türk vatandaşlarına vizesiz geçiş hakkıyla sonuçlanmasını umduğunu, enerji alanında ise Polonya gibi Rusya'ya bağlı ülkeler için Türkiye'nin kaynaklarının çok önemli bir alternatif olduğunu düşündüğünü söyledi.

Toplantı katılımcıların soru ve yorumlarıyla devam etti.

Etiketler: Avrupa Birliği, Polonya,

Yazdır

« Tüm Haberler