logo tobb logo tobbetu

Perakendede Baharla Beraber Beklentiler de Yeşeriyor TEPE, Mart 2013’te bir önceki aya göre 2 puan yükselerek, - 2 değerini aldı.
Haber resmi
02/04/2013 - Okunma sayısı: 1685

 

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Şubat 2013’e göre “geçen yıla göre işlerin durumu” dışındaki tüm mevcut durum ve beklentilerde artış yaşandı. En fazla artış ise “önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş ve satış beklentilerinde” olmuştur. Mart 2012’ye göre ise “önümüzdeki 3 aydaki istihdam beklentileri” dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda artış oldu. En fazla artış ise “geçen yıla göre işlerin durumunda”, “gelecek 12 aydaki mağaza sayısı” ve “önümüzdeki 3 aydaki sipariş beklentilerinde” oldu.

TEPE, Mart 2013’te sıfırın altında 2 değerini aldı. TEPE bir önceki aya göre 2 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre değişmedi.

Mart 2013’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 53,7’si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 19,5 düzeyindedir. Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Mart 2013’te 15,5 oldu. Beklentilerde Mart 2012’ye göre 2,8 puanlık, Şubat 2013’e göre ise 5,4 puanlık artış oldu. Bu değer ile satış beklentilerin geçtiğimiz 15 ayın en yüksek değerini almış oldu.

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Mart 2013’te sıfırın altında 18,6 oldu. İşlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerin oranı Mart 2013’te yüzde 22,3 iken, azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 45,7 oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Şubat 2013’e göre 0,2 puanlık düşüş, Mart 2012’ye göre ise 9 puanlık artış oldu.

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Mart 2013’te sıfırın altında 13,1 değerini aldı. AB-27’de geçen aya göre 2,8 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,9 puanlık düşüş oldu. AB-27 Perakende Güven Endeksi, geçen aya göre Euro Bölgesi’ne oranla daha iyi performans sergiledi. AB’nin geneli ise Euro Bölgesi’nin gerisinde kaldı. Aynı dönemde Türkiye hem AB-27’ye hem de Euro Bölgesi’ne göre daha iyi bir performans sergiledi.

AB-27 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında İngiltere ve Yunanistan’ın geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülkeler olduğu görüldü. En fazla düşüşün yaşandığı ülkeler ise Finlandiya, Avusturya ve Estonya oldu. Slovenya, Litvanya ve Yunanistan geçen aya göre perakende güveni en fazla artan ülkeler oldu.

Alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, motorlu taşıtlar sektörü en iyi performans gösteren sektör oldu. Bu sektörü “Diğer” (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) ve mobilya ve aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri sektörleri izledi. Bu üç sektör dışındaki tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörlerinde geçen yıla göre düşüş yaşandı. Geçen yıla göre düşüş en fazla yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektöründe oldu.

TEPE, Mart 2013’te geçen aya göre yükselirken geçen yıla göre değişmedi. Perakendede geçtiğimiz 3 aya ve geçen yıla göre işlerin durumunda, gelecek 3 aydaki sipariş, satış ve satış fiyatı beklentilerinde artış oldu. Gelecek 3 aydaki satış beklentileri son 15 ayın en yüksek değerini aldı. AB’de perakende güveni hem geçen aya göre hem de geçen yıla göre düştü.

Konya perakendesi son 7 ayın zirvesinde

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) kapsamında Şubat 2012’den bu yana Konya’da faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze anketler yapılıyor.

Mart ayında KOPE 4,9 değerini alırken TEPE 1,1 değerini aldı. Konya perakendesi, 2013’ün üç ayında da yükselişini sürdürdü. Konya perakendesi, mart ayında Türkiye genelinden ve AB-27’den daha iyi bir performans sergiledi. KOPE geçen yılın aynı dönemine göre 2,2 puan, TEPE ise 0,4 puan arttı. Konya perakende güven endeksi son 7 ayın en yüksek değerini aldı.

Konya perakendesinde önümüzdeki 3 aydaki satış beklentileri artmaya devam etti. Önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş ve istihdam beklentilerinde Şubat 2013’ye göre artış yaşandı. Ancak Konya’daki perakendecilerin yüzde 53’ü işlerin geçen yıla göre bugün daha kötü olduğunu düşünüyor.

 

TEPE'nin açıklandığı CNBC-E yayınına Videolar bölümünden ulaşılabilir.

 

Yazdır

« Tüm Haberler