logo tobb logo tobbetu

TEPAV: "Türkiye Perakendede Avrupa’ya Tarihi Fark Attı" TEPE bir önceki aya göre 4,3 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 9,8 puan yükselerek 3,6 değerini aldı.
Haber resmi
03/05/2013 - Okunma sayısı: 1769

 

TEPE, Nisan 2013’te geçen aya ve geçen yıla göre yükselerek, son 16 ayın en yüksek değerini aldı. Perakendecilerin gelecek 3 aydaki satış beklentileri son 26 ayın en yüksek değerine ulaştı. AB’de ve Euro Bölgesi’nde perakende güveni hem geçen aya hem de geçen yıla göre düştü. Türkiye ile AB ve Euro Bölgesi arasındaki fark, seride en yüksek seviyeye ulaştı.

TEPE, Nisan 2013’te 3,6 değerini aldı. TEPE, bir önceki aya göre 4,3 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 9,8 puan yükseldi. Son 2 yılda mart ayından nisan ayına geçerken TEPE değeri düşerken bu yıl yükseldi. TEPE değeri son 16 ayın en yüksek değerini aldı.

Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Nisan 2013’te 21 puan oldu. Nisan 2013’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 56,1’i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 17,3 düzeyinde kaldı. Beklentilerde Nisan 2012’ye göre 12,7 puanlık, Mart 2013’e göre ise 3,4 puanlık artış oldu. Bu değer ile satış beklentileri, geçtiğimiz 26 ayın en yüksek değerini almış oldu. Son 3 yılda mart ayından nisan ayına geçerken satış beklentileri düşerken bu yıl yükseldi.

İşlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerin oranı Nisan 2013’te yüzde 19,4 iken, azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 46,1 oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Nisan 2013’te sıfırın altında 2,6 puan oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Mart 2013’e göre 3,3 puanlık düşüş, Nisan 2012’ye göre ise 0,8 puanlık artış oldu.

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Nisan 2013’te sıfırın altında 13,5 değerini aldı. AB-27’de geçen aya göre 0,7 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 5,2 puanlık düşüş oldu. AB-27 Perakende Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yıla göre Euro Bölgesi’ne oranla daha iyi performans sergiledi. Türkiye ise, TEPE’nin uygulanmaya başlandığı Mayıs 2008’den bu yana Nisan 2013’te, hem AB’ye hem de Euro Bölgesi’ne tarihi fark attı.

AB-27 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Yunanistan’ın geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke olduğu görüldü. İspanya, Portekiz, İngiltere ve Bulgaristan dışındaki tüm AB üyesi ülkelerde geçen yıla göre düşüş yaşandı. En fazla düşüşün yaşandığı ülkeler ise Finlandiya, Kıbrıs Rum Kesimi, Estonya ve Slovenya oldu. Geçen aya göre perakende güveni en fazla artan ülkelerin başında Türkiye yer aldı. Türkiye’yi Avusturya ve İspanya takip etti.

Alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, mobilya ve aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü; elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, motorlu taşıtlar, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı ve yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörleri izledi. Bu beş sektör dışındaki “Diğer” (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) ve birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörlerinde geçen yıla göre artış ortalamanın altında kaldı. Nisan 2013’te hiçbir sektörde geçen yıla göre düşüş yaşanmadı.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Mart 2013’e göre önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş, satış fiyatı ve gelecek 12 aydaki mağaza sayısı beklentilerinde ve geçen yıla göre işlerin durumunda düşüş yaşandı. Önümüzdeki 3 aydaki satış ve istihdam beklentilerinde artış oldu. Nisan 2012’ye göre ise önümüzdeki 3 aydaki satış fiyatı beklentileri ve gelecek 12 aydaki mağaza sayısı dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda artış oldu. En fazla artış ise geçen 3 aya göre işlerin durumunda, önümüzdeki 3 aydaki satış ve istihdam beklentilerinde oldu.

Konya perakendesi son 1 yılın zirvesinde

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) kapsamında Şubat 2012’den bu yana Konya’da faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze anketler yapılıyor.

Nisan ayında KOPE 5,9 değerini alırken, TEPE 9,2 oldu. Konya perakendesi, 2013’ün dördüncü ayında da yükselişini sürdürdü ve nisan ayında Türkiye genelinden daha kötü, AB-27’den ise daha iyi bir performans sergiledi. KOPE geçen yılın aynı dönemine göre 2 puan düşerken, TEPE 10 puan arttı. Konya perakende güven endeksi, son 1 yılın en yüksek değerini aldı.

Konya perakendesinde önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş ve satış beklentileri geçen aya ve geçen yıla göre düştü. Konya’daki perakendecilerin yüzde 47,8’i işlerin geçen yıla göre bugün daha kötü olduğunu düşünüyor.

 

TEPE'nin açıklandığı CNBC-E yayınına Videolar bölümünden ulaşılabilir.

Yazdır

« Tüm Haberler