logo tobb logo tobbetu

İngiliz Eski Bakan Jack Straw, TEPAV’daydı Straw, anılarını yazdığı kitabın bölüm başlığı olan “Türkiye ve AB: Hasta Adam İyileşiyor” adlı toplantıda konuştu.
Haber resmi
14/05/2013 - Okunma sayısı: 2852

 

ANKARA – TEPAV’ın konuğu olan İngiltere’nin eski bakanlarından Jack Straw, ülkesinin hep adaylığını desteklediği Türkiye’ye, Avrupa Birliği (AB)’nin çifte standart uyguladığını düşündüğünü; krizin ardından gündeme gelen İngiltere’nin Birlik’ten çıkma konusuna ise karşı olduğunu kaydetti. Straw, Türkiye’nin de İngiltere örneğindeki gibi AB’nin tüm kurumlarına tümüyle katılımının şart olmayıp örneğin Euro Bölgesi dışında kalabileceğini belirtti.

Anılarında Türkiye’nin AB sürecini de yazdı

TEPAV’da 14 Mayıs 2013 Salı günü “Türkiye ve AB: Hasta Adam İyileşiyor (Turkey & The EU: The Sick Man Bites Back)" başlıklı bir toplantı düzenlendi. Toplantı, ismini, İngiltere’nin Eski İçişleri, Dışişleri ve Adalet Bakanlığı görevlerini üstlenmiş olan Jack Straw’un “Last Man Standing: Memoirs of a Political Survivor (Son Adamın Duruşu: Bir Siyasi Mücadele Adamının Anıları)” isimli kitabındaki bir bölümden aldı. Straw, TOBB Başkan Danışmanı ve Eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal’in yönettiği ve Emekli Büyükelçi ile Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış’ın da konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Sürecin bloke edilmesi Türkiye’ye çifte standart”

Straw, Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin olarak 2005 yılında İngiltere'nin desteğine karşın Fransa, Almanya ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin tutumu nedeniyle Türkiye'nin üyelik sürecinin bloke edildiğini hatırlattı. Türkiye ile aynı zamanda müzakerelere başlayan ve yakında Birliğe katılmaya hazırlanan Hırvatistan’a işaret eden Straw, örneğin Bulgaristan ve Romanya’nın da pratikte tüm kriterleri karşılamazken AB’ye üye ülke olduğunu; Türkiye’ye ise süreçte çifte standart uygulandığını belirtti. Straw, burada coğrafi sınırlarla ilgili bir sıkıntın olmadığını ifade ederken, “Sarkozy zamanında ‘Avrupa’nın sınırları olmalı’ demişti. O zaman Güney Kıbrıs da AB üyesi olmamalıydı” diye konuştu.

Eski Bakan ayrıca ülkesinde AB’den çıkma konusunda bir referandum yapılması halinde kendisinin olumsuz oy kullanacağını ifade ederek, Ada’daki bu tartışmalar konusundaki pozisyonunu da ortaya koydu.

Jack Straw, Türkiye’nin hem sosyal hem ekonomik anlamda büyük mesafe katettiğine ve Ortadoğu’daki rolü üzerine de değerlendirmelerde bulundu.

Yazdır

« Tüm Haberler