logo tobb logo tobbetu

Tunus Cumhurbaşkanı Marzouki: “Başarırsak Bahar Olacak, Hala Kışa Dönebiliriz” Ülkesinin geleceği hakkında iyimser olduğunu belirten Marzouki, ancak ekonomik ve sosyal sorunların hızla aşılması ihtiyacına işaret etti.
Haber resmi
29/05/2013 - Okunma sayısı: 2149

 

ANKARA – Son yıllarda Arap dünyasında yaşanan değişimin ilk patlak verdiği ülke Tunus’un Cumhurbaşkanı Dr. Mohamed Moncef Marzouki, Türkiye temasları çerçevesinde 29 Mayıs 2013 Çarşamba günü TEPAV’da bir konuşma yaptı. Tunus’ta halen çok önemli bir dönemden geçtiklerini söyleyen Marzouki, “Tekrar kışa, despotluğa dönebiliriz. Başarırsak işte o zaman bahar olur” dedi.  Gündemlerinde yeni anayasa ile “bağımsız olarak yapılacak” seçimlerin bulunduğunu kaydeden Marzouki, ülkesinde demokrasi için bir zeminin bulunduğunu ancak son 20 yılın bir “trafik kazası” olduğunu belirtti.

Tunus Cumhurbaşkanı, beraberinde bakanlar ve gazetecilerden oluşan kalabalık bir heyetle, TEPAV’da eski Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler’in moderasyonunda yapılan “Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın Dönüşümünde Tunus’un Öncü Rolü" başlıklı toplantıya katıldı. Burada yaptığı konuşmada sadece Tunus’da değil Orta Doğu’da despot yönetimlerin halklara hükmederek onları fakirliğe mahkum ettiğini ve özgürlükten mahrum bıraktığını belirtti. “Diktatörlüklerde birleşme yoktur. Sonuçta ancak demokrasi sayesinde birleşip birlik olabiliriz” diyen Marzouki, Tunus'ta aslında böylesi bir “devrim”in 20 yıl önce beklendiğini ancak önceki Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali yönetiminin bu süreci sekteye uğrattığını söyledi.

“Arkasında toplum var, başarmak zorundayız”

Marzouki, “Tunus’daki devrim bir ideoloji olmadan, komutanlık olmadan oldu. Kimse bunu planlamadı. Bunun arkasında toplu bir zeka vardı. Toplum tarafından gençliğin gücü ile yönetildi” diye konuştu. Ancak bundan sonrasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, sürecin başarılı olmak zorunda olduğunu çünkü beklentilerin çok büyük olduğunu belirtti.

Marzouki, ülkenin sosyal ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

“Oysa devrim bunun için gerçekleşti, üzülüyorum. Ancak kısa zamanda bu meseleleri halletmek kolay değil. Hükümetin birkaç sene içinde köklü ekonomik reformlar yapması gerek. Bu sorunlar aslında diğer Arap ülkeleri için de geçerli…”

Yönetime gelmek isteyen aşırı kesimlerin yararlandığı güvenlik sorununun yanı sıra imkan ve zaman kıtlığı sorununun bulunduğunu anlatan Marzouki, ülkede muhafazakar ve yenilikçi kesimin oluşturduğu ideolojik çatışmaya dikkat çekti. Marzouki, “Birbirinin zıddı çalışan iki kesim var. Ancak işbirliği ile başarı mümkün” şeklinde konuştu.

“İnsan hakları tartışmaları sokaklara taşınmadı”

Kadın ve insan haklarıyla ilgili bir takım tartışmaların olduğunu ancak bunun Parlamento ile sınırlı kalıp sokağa taşınmamasının çok önemli olduğunu ifade eden Marzouki, 7. ay sonunda yeni anayasayı çıkarmayı planladıklarını ve yılsonunda da Seçim Kurulu’nun bağımsız biçimde çalışacağı seçimlerin yapılabileceğini aktardı. Tunus Cumhurbaşkanı, “Son 20 yılı bir trafik kazası olarak düşünün. Bu kurum ve kuruluşlar yeniden canlanacak. İnsanlar özgürlük ve kalkınma istiyor. Kalkınma ile özgürlük birbirini tamamlarsa demokrasi olur” dedi.

Ekonomik konulara ilişkin olarak ise insan kaynağı, altyapı, Avrupa’ya yakınlık ve yatırım potansiyeli hakkında bilgi veren Marzouki, Türkiye deneyimini örnek aldıklarını söyledi. Marzouki, 5 yıl sonra yüzde 6’lık büyüme hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Toplantı, katılımcıların Konuk Cumhurbaşkanı’na yönelttiği sorularla devam etti. Marzouki, toplantının ardından ise toplantıya katılan ABD’li üniversite öğrencilerinin isteğini geri çevirmedi ve onlarla fotoğraf çektirdi.

Mohamed Moncef Marzouki kimdir?

Cumhurbaşkanı Marzouki, 2001’de Cumhuriyet İçin Kongre Partisi’ni (CPR) kurdu. Fransa’da Strasbourg Üniversitesi’nde tıp okudu. 1979’da Tunus’a döndüğünde Sousse’da “Tıp Topluluğu Merkezi”ni ve “Afrika Çocuk İstismarını Önleme Ağı”nı kurdu. ”Tunus İnsan Hakları Cemiyeti” ve “Ulusal Düşünce Suçlularını Koruma Komisyonu” gibi kuruluşların başkanlığını yürüttü.

Yazdır

« Tüm Haberler