logo tobb logo tobbetu

TEPAV - BP Enerji Forumu’nun İkincisi Yapıldı Toplantıda Türkiye’nin enerji gündemi ve BP Dünya Enerji İstatistikleri 2013 Raporu tartışıldı.
Haber resmi
03/10/2013 - Okunma sayısı: 2343

 

ANKARA – TEPAV ile BP Türkiye’nin dünyada ve Türkiye’de enerjinin görünümünü belli aralıklarla değerlendirmek amacıyla düzenlemeye başladığı toplantıların ikincisi, 3 Ekim 2013 Perşembe günü gerçekleştirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle yapılan “TEPAV - BP Enerji Forumu”nun ikincisine enerji alanında kamunun yanı sıra özel sektör, akademi, sivil toplum ve yabancı misyondan temsilciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TEPAV Direktörü Güven Sak, 2023 hedefleri ve Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığı dikkate alındığında enerji konusunun ekonomik kalkınma gündeminin vazgeçilmez bir parçası olduğunu düşündüğünü, bu çerçevede TEPAV’da enerji çalışmalarına önümüzdeki dönem daha çok ağırlık vermek istediklerini belirtti. Sak, bu çalışmalardan biri olarak işaret ettiği Forumda, enerji çevrelerinin referans yayın olarak kabul ettiği “BP Dünya Enerji İstatistikleri 2013 Raporu”nun sunulacağını kaydetti.

Kilci: “2014 hedefi uluslararası standartta elektrik borsası”

Bakanlık Müsteşarı Metin Kilci de açılıştaki konuşmasında Türkiye'de son 10 yılda elektrik tüketiminin ciddi oranda arttığını ve gelinen noktada Türkiye'nin Çin'in ardından ikinci sırada bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin elektrik tüketiminin büyüme oranından fazla arttığını ve kurulu gücünün 2023'e kadar yaklaşık 2 kat artırılmasının hedeflendiğini söyleyen Kilci, enerji sektöründeki hedefler için 128 milyar dolarlık yatırım ihtiyacını hatırlattı. Kilci, bu yatırımların ağırlıkla özel sektör eliyle yapılmasının öngörüldüğünü ifade etti. Elektrik üretimindeki özel sektör payının arttığına değinen Kilci, 2012'de bu oranın yüzde 58’e çıktığını kaydetti. Türkiye'nin enerjide 2023 yılına ilişkin hedeflerini ve bu alandaki çalışmaları aktaran Kilci, 2014'te uluslararası standartlara sahip bir elektrik borsasının faaliyete geçmesini hedeflediklerini bildirdi.

Birrell: “Şahdeniz 2’de Türkiye’nin misyonu önemli”

BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Başkanı Gordon Birrell ise Türkiye'nin enerji alanında artan önemine vurgu yaptı ve TPAO ile BOTAŞ'ın küresel partnerleri olduğu Şahdeniz 2 Projesi’nde Türkiye'nin önemli bir misyon üstleneceğini belirtti.

Birrell’in ardından “BP Dünya Enerji İstatistikleri 2013 Raporu”, BP Baş Enerji Ekonomisti Paul Appleby tarafından sunuldu. Geçen yıl dünya enerji tüketiminin geçmiş yıllardaki artışın gerisinde, yüzde 1,8 arttığını belirten Appleby, geçen yılın enerji açısından dünyadaki ekonomik görünüme paralel olarak “değişikliklere adaptasyon yılı” olduğunu ve tüketimdeki artışın büyük kısmının gelişmekte olan ekonomilerden kaynaklandığını aktardı.

Gündem: Kayagazı ve petrol fiyatları…

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Appleby, kaya gazının devrimsel bir gelişme olduğunu, bunun fiyatlarda etkili olacağını ama sürecin biraz yavaş gelişeceğini dile getirdi. Petrol fiyatlarına ilişkin özellikle bir öngörü yapmadıklarını çünkü genellikle bunda başarılı olamadıklarını söyleyen Paul Appleby, “İran ve Libya'yla ilgili durumlarla alakalı çok ciddi çalkalanmalar oldu, petrol hızlı bir yükseliş yaşadı. Şu anda çalkalanmalar biraz dengelenmiş durumda, çalkalanmalar durursa fiyatlar da tarihsel ortalamalara dönecektir" dedi.

Appleby, herhangi hızlı büyüyen bir ülke gibi Türkiye'nin de güvenilir ve ucuz enerjiye erişim gibi sorunları ve riskleri olduğunu söylerken, “Doğalgaz da bunun en önemli kısmı olacak, boru hatlarıyla gelen doğalgaz... Gelecek dönemde Türkiye'nin yenilenebilir enerji, nükleer, kömür gibi kendi kaynaklarını geliştirmesi lazım" diye konuştu.

 

BP Raporu ile Birrell’in sunumunda paylaştığı haritaya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Yazdır

« Tüm Haberler