TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Tuğgeneral Fayez Amro TEPAV’da konuştu.
ANKARA – TEPAV, 19 Kasım 2013 Salı günü “Suriye’de Neler Oluyor?” başlıklı bir toplantı düzenledi. Toplantıya Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Tuğgeneral Fayez Amro konuşmacı olarak katıldı.
TEPAV Direktörlerinden Nilgün Arısan Eralp’in moderatörlüğünde yapılan toplantıda Fayez Amro, ülkede şimdiye kadar dikta rejiminin başta Türk kimliği olmak üzere farklı kimlikleri yok ettiğini ancak Suriye’nin Türkmenlerin de vatanı olduğunu ve vatanları için savaştıklarını söyledi. Bugün ülkede Türkmenlerin hiçbir ülkeye ya da gruba bağlı olmadan mücadele verdiğini savunan Amro, Türkmenler olarak ülkenin etnik yapılanmaya göre parçalanmasını reddettiklerini belirtti.
Amro, “Mezhepsel ya da etnik gruplar arasında ülke bölünebilir. İç savaşın bölgeye de sıçrama ihtimali yüksek. Oysa biz Suriye’nin (bölünmeden) tek olarak kalmasından yanayız” diye konuştu.
Türkmen Komutan Amro, 2012 yılında Cenevre'de varılan ve geçiş sürecini öngören anlaşmaya işaret ederek, uluslararası güvencenin yeterli olmadığının daha önceki deneyimlerden bilindiğini ve bu çerçevede anayasal olarak tanınmayı talep ettiklerini kaydetti. “Türkmenlerin sivil toplum kuruluşları, siyasi partileri ve kültürel haklarıyla tanınmasını istiyoruz” şeklinde konuşan Amro, Türkmenlerin diğer istekleri arasında “Suriye halkına dönük silahlı müdahalenin bir an önce durdurulması ve Suriye’nin birliği için bir geçiş hükümeti kurulması”nı da saydı.
Türkiye’nin ise bölgenin bir parçası olduğunu ve ortak tarihi deneyim ile halklararası bağın bulunduğunu ifade eden Fayez Amro, “Türkiye’nin desteği, tarihi gereklilik” diye konuştu.
Toplantı konuk konuşmacının ardından çeşitli kurumları temsil eden katılımcılardan soru ve katkıların alınmasıyla devam etti.