logo tobb logo tobbetu

TEPAV 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi Hazırladı Çalışmada, kadın erkek arasındaki eşitsizliğin en az olduğu iller İstanbul, Tunceli, Bolu, Düzce ve Eskişehir,  kadınların en güçlü olduğu iller ise İstanbul, Tunceli, Tekirdağ, Ankara ve Eskişehir olarak belirlendi.
Haber resmi
29/01/2014 - Okunma sayısı: 8853

 

ANKARA- TEPAV 81 il için toplumsal cinsiyet eşitliği karnesi hazırladı. Karne kapsamında “Yereller İçin Cinsiyet Eşitliği Endeksi” ve “Yereller İçin Toplumsal Cinsiyet Güçlenme Endeksi” oluşturuldu ve iller kadınlara sundukları belirli hizmetler açısından karşılaştırıldı.

TEPAV Araştırmacısı Ülker Şener ve Dr. Hülya Demirdirek tarafından yapılan “81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi” başlıklı çalışma Ankara’da düzenlenen ve kadın örgütleri temsilcileri ile kadın milletvekillerinin de katıldığı toplantıda açıklandı.

Çalışmayı sunan Ülker Şener, ülke düzeyinde bakıldığında Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda uluslararası değerlendirme ve sıralamalarda kullanılan verilere ulaşımın son yıllarda belli bir iyileşme gösterdiğini, ancak yerel düzeyde ayrıştırılmış veri toplamanın ve var olan verilere ulaşmanın hala sorunlu olduğu açıkladı. Yerelde uygulanan politikalar ve sunulan hizmetlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetip gözetmediğini ölçme, değerlendirme ve izlemenin önemine dikkat çeken Şener, şöyle devam etti:

“Bu konuda bir adım atmak ve sonraki çalışmalara bir basamak oluşturmak için TEPAV'da iller düzeyinde toplumsal cinsiyet eşitliği karnesi çalışması yaptık. Çalışmasının amacı kadın erkek eşitliğini il düzeyinde ölçmek ve illerin durumunu kadınlar açısından değerlendirmek. Karne kapsamında Yereller İçin Cinsiyet Eşitliği Endeksi ve Yereller İçin Toplumsal Cinsiyet Güçlenme Endeksi oluşturduk ve illeri kadınlara sundukları belirli hizmetler açısından karşılaştırdık”.

Çalışmanın sonuçlarına göre:

-     Kadın erkek arasındaki eşitsizliğin en az olduğu iller İstanbul, Tunceli, Bolu, Düzce ve Eskişehir.

-         Kadın erkek arasındaki eşitsizliğin en fazla olduğu iller Ağrı, Bitlis, Kilis, Gaziantep ve Siirt.

-         Kadınların en güçlü olduğu iller İstanbul, Tunceli, Tekirdağ, Ankara ve Eskişehir.

-         Kadınların en güçsüz olduğu iller Ağrı, Bitlis, Muş, Kars ve Siirt.

Toplantıda, katılımcıların soru ve eleştirileriyle katkı verdikleri çalışmaya ortaya çıkan önerilerden bir bölüm eklenmesine karar verildi.

Haberle ilgili dosyalar

Sener ve Demirdirek in Sunumu

Yazdır

« Tüm Haberler