logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak: “Kudüs Girişim Sermayesi Fonu Kurulmalıdır” Güven Sak, Uluslararası Kudüs Toplantısı’nda konuştu.
Haber resmi
13/05/2014 - Okunma sayısı: 2077

ANKARA – TEPAV Direktörü Güven Sak, Doğu Kudüs gibi siyasi ve idari reform gerçekleştirmenin olasılık dışı gözüktüğü yerlerde kurumsal değişimin özel sektör eliyle gerçekleşebileceğini belirterek, Filistinli yatırımcıların riskine ortak olmak üzere bölge ülkelerinin devlet fonları ve özel yatırımcılar ortaklığıyla bir “Kudüs Girişim Sermayesi Fonu” kurulabileceğini söyledi.

T.C. Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)’nca düzenlenen Uluslararası Kudüs Toplantısı 12-13 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da yapıldı. Toplantını üçüncü oturumunda TEPAV Direktörü Güven Sak ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Başdanışmanı Muhammed Şitayeh, Akdeniz Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcısı Muhammed Halayka, Endonezya’nın BM Daimi Temsilcisi Desra Percaya ve Prof. Muhammed Tacettin El-Hüseyni konuştu.

Panelde “Kudüs İçin İyi İşler: Doğu Kudüs’te Filistinli Yatırımcılar Nasıl Desteklenir?” başlıklı bir sunum yapan Sak, 1993’de Oslo Antlaşması döneminde Filistin ekonomisinin %15’ini oluşturan Doğu Kudüs için bu rakamın günümüzde %7’ye gerilediğini belirtti. Yasaklar ve kısıtlamalar nedeniyle işlerini kapatıp Batı Şeria’ya taşınan birçok küçük ve orta boylu yatırımcı olduğunun altını çizen Sak, bu eğilimi tersine çevirmenin Doğu Kudüs’ün kalkınması ve gelişmesi için ilk öncelik olması gerektiğini söyledi. Sak, bunu yapmak için ise özel sektörün bir an önce Doğu Kudüs’e yatırım yapması gerektiğini belirtti.

Güven Sak konuşmasında Doğu Kudüs’te yatırım yapılabilecek en uygun iki alanın turizm ve inşaat sektörleri olduğunu ifade etti. Kudüs’e gelen turistlerin sadece %12’sinin Doğu Kudüs’teki otellerde kaldığını belirten Sak, eski otellerin yenilenmesi, yeni oteller inşa edilmesi ve turizm ile alakalı sektörlere yatırım yapılması yollarıyla bu dengesizliğin giderilmesi gerektiğini söyledi. Yine Doğu Kudüs’te çoğu Filistinli ailenin küçük dairelerde aşırı kalabalık ve sağlıksız koşullarda yaşadığının altını çizen Sak, bölgede çok sayıda ucuz konuta ihtiyaç olduğunu belirtti.

Doğu Kudüs gibi siyasi ve idari reform gerçekleştirmenin olasılık dışı gözüktüğü yerlerde kurumsal değişimin özel sektör eliyle gerçekleşebileceğini belirten Sak, Doğu Kudüs’te Filistinli yatırımcıların riskine ortak olmak üzere bölge ülkelerinin devlet fonları ve özel yatırımcılar ortaklığıyla bir “Kudüs Girişim Sermayesi Fonu” kurulabileceğini söyledi. Bu tarz fonların daha önce Japonya, Rusya ve Akdeniz bölgesinde başarılı bir şekilde işlediğini ifade eden Sak, benzer bir oluşumun Doğu Kudüs’ün kalkınması için önemli bir fırsat oluşturabileceğini vurguladı.

Haberle ilgili dosyalar

Guven Sak in Sunumu

Yazdır

« Tüm Haberler