logo tobb logo tobbetu

Perakendeci Heyecanını mı Kaybetti? Mayıs 2014’te -6,9 değerini alan TEPE, bir önceki aya göre 2 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 5,2 puan düştü.
Haber resmi
03/06/2014 - Okunma sayısı: 1929

ANKARA - TEPE, Mayıs 2014’te bir önceki aya ve geçen yıla göre düştü. TEPE, 2014 yılının ilk 5 ayında 2013 yılından daha düşük değerler aldı. Gelecek 3 aydaki sipariş ve istihdam beklentileri geçen yıla göre düştü. Satış beklentileri mayısta durağan seyrini sürdürdü. Geçen yıla ve geçen 3 aya göre işlerin durumunda düşüş yaşandı. AB-28’de perakende güveni yükselmeye devam etti. Türkiye, mayıs ayında da geçen yıla göre AB-28’de perakende güven en çok düşen ülke oldu.

Ağustos 2013’ten bu yana negatif değer alan TEPE, mayıs ayında da negatif değer aldı ve düşüşünü sürdürdü. TEPE, Mayıs 2014’te -6,9 değerini aldı. TEPE, bir önceki aya göre 2 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 5,2 puan düştü. TEPE’nin düşüşünde geçtiğimiz 3 aya göre işlerin durumundaki düşüş etkili oldu. 2013’ün ilk 5 ayında ortalama TEPE değeri -1 olurken, 2014’ün ilk 5 ayında ortalama TEPE değeri -4,8 oldu. TEPE, 2014 yılının ilk 5 ayında 2013 yılından daha düşük değerler aldı.

Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Mayıs 2014’te 19,8 puan oldu. Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Mayıs 2013’e göre 2,1 puanlık artış, Nisan 2014’e göre ise 0,1 puanlık düşüş oldu. Kasım 2013’ten bu yana durağan seyreden satış beklentileri Mayıs 2014’te de bu seyrini sürdürdü. Mayıs 2014’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 44,4’ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 26 düzeyinde kaldı. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 29,6 oldu.

Mayıs 2014’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 10,7’si geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 62,5 oldu. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 26,9 oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Mayıs 2014’te -46,4 puan oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Nisan 2014’e göre 6,8 puanlık, Mayıs 2013’e göre ise 25,3 puanlık düşüş oldu. İşlerdeki toparlanma algısı Kasım 2013’ten bu yana ilk kez yükseldi. İşlerdeki toparlanma algısı Aralık 2009’dan bu yana serideki en düşük değerini almış oldu.

Alt sektörler itibariyle bakıldığında bir önceki yılın aynı dönemine göre, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörü en iyi performansı gösteren ve yükselen tek sektör oldu.  Bu sektör dışındaki tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş yaşandı. Motorlu taşıtlar, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı ve mobilya, aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri sektörlerinde düşüş ortalama düşüşten daha az oldu. Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektöründe ise geçen yıla göre düşüş ortalama düşüş kadar oldu. Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri ve “Diğer” (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.) sektörlerinde geçen yıla göre düşüş ortalama düşüşten daha fazla oldu. Geçen yıla göre en fazla düşüş “diğer” sektöründe oldu.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Nisan 2014’e göre, “önümüzdeki 3 aydaki istihdam beklentileri” dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda düşüş görüldü. Mayıs 2013’e göre, “önümüzdeki 3 aydaki satış ve satış fiyatı beklentileri” ve “mevcut stok düzeyi” dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda düşüş yaşandı. Perakende sektöründe geçmiş döneme göre işlerin durumunda ve çoğu beklentide düşüş yaşandı.

2014’ün başından bu yana pozitif değer alan AB-28 Perakende Güven Endeksi, mayıs ayında da bu eğilimini sürdürdü. AB-28 Perakende Güven Endeksi, Mayıs 2014’te 4,1 puan değerini aldı. AB-28’de bir önceki aya göre 1,1 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 16 puanlık artış oldu. Türkiye hem bir önceki aya hem de geçen kıyasla AB-28’den ve Euro Bölgesi’nden daha kötü performans sergiledi. Türkiye, geçen yıla göre AB-28’de perakende güven en çok düşen ülke oldu.

AB-28 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında İsveç’in geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke olduğu görüldü. İsveç’i, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İspanya, İngiltere, Slovenya ve Belçika takip etti. Geçen yıla göre düşüş sadece Danimarka, Romanya ve Türkiye’de yaşandı. Bir önceki aya göre en fazla artış ise Slovenya’da yaşandı. AB-28 Perakende Güven Endeksi, hem geçen yıla hem de bir önceki aya göre Euro Bölgesi’ne oranla daha iyi performans sergiledi.

Konya perakendesinde işler toparlanıyor

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) kapsamında Şubat 2012’den bu yana Konya’da faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze anketler yapılıyor.

Mayıs ayında TEPE -7 değerini alırken, KOPE -3,2 değerini aldı. Kasım’dan bu yana negatif bölgede değer alan Konya perakendesi, mayıs ayında da yine negatif bölgede değer aldı. KOPE, mayıs ayında nisan ayına ile aynı seviyede seyretti. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 4,5 puan, TEPE ise 5,7 puan düştü. Konya perakendesi, mayıs ayında Türkiye genelinden daha iyi AB-28’den daha kötü bir değer aldı. Konya perakendesinde düşüşte gelecek döneme ilişkin beklentilerdeki düşüş ve stok seviyesindeki artış etkili oldu. Konya perakendesi, 2014 yılının ilk 5 ayında 2013 yılından daha düşük değerler aldı.

Konya perakendesinde işlerdeki toparlanma algısı artarken önümüzdeki döneme ilişkin sipariş, istihdam ve satış fiyatı beklentilerde de geçen yıla göre artış yaşandı.

Yazdır

« Tüm Haberler