logo tobb logo tobbetu

TEPAV-IFRI İşbirliğine Fransız Bakan Novelli'den Destek Fransa-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Ekonomik Diyalog Platformu'nun temelleri atıldı.
20/02/2008 - Okunma sayısı: 2792 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (Institut français des relations internationales-IFRI), Fransa-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Ekonomik Diyalog Platformu'nun temellerini attı. Platform aracılığıyla, sivil toplum ve ekonomik aktörler arasında yeni diyalog kanalları açmak ve her iki ülkenin kamuoylarında sağduyulu bir tartışmaya önayak olmak amacı güdülüyor.

Fransa Dış Ticaret ve İşletmeler Bakanı Herve Novelli, 19 Şubat günü gerçekleştirdiği Ankara'daki temasları sırasında, TEPAV-IFRI işbirliğiyle başlatılan Ekonomik Diyalog Platformu'nu lanse etmek üzere TOBB-ETÜ'ye geldi. Novelli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkan Yardımcısı Nejat Koçer ve TEPAV Direktörü Güven Sak tarafından karşılandı.

TEPAV Direktörü Sak, yaptığı konuşmada siyasetin tıkandığı noktada ekonomik etkileşimin ilişkilere yeni bir ivme kazandırabileceğini vurgulayarak, ilişkilerin zorlandığı zamanda bile iletişimin sürdürülebilmesi için sivil toplumun inisiyatif alması ve resmi kanalların dışında diyalog kanalları açması gerektiğini ifade etti.

TOBB Başkan Yardımcısı Nejat Koçer, Fransa'nın önemli düşünce kuruluşları arasında yer alan IFRI tarafından hayata geçirilecek olan ''Çağın Türkiye'si'' başlıklı araştırma programının Fransız kamuoyunun Türkiye'yi daha iyi tanımasına yardımcı olacağını belirtti. Türkiye'nin en önemli düşünce kuruluşlarından biri olan TEPAV'ın bu programa katkısının, iki ülkenin sivil toplum kuruluşları arasında yeni bağlar oluşturulması açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Koçer, ''Çağın Türkiye'si'' programı kapsamında kurulacak ekonomik diyalog mekanizmasının iki ülke iş çevreleri arasındaki yakınlaşmayı hızlandıracağını anlattı.

Fransa Dış Ticaret ve İşletmeler Bakanı Hervé Novelli ise, iki ülke ilişkilerinde yaşanmakta olan zor dönemin üstesinden gelmenin başlıca yönteminin ekonomik ilişkilerin hızlandırılması ve ilişkilerin ticaret ve yatırım boyutlarının canlandırılması olacağını belirtti. Temmuz 2009 ile Mart 2010 arasında Fransa'da düzenlenecek olan Türk Yılı'nın çok önemli olduğunu belirten Novelli, bu yılın kültürel etkileşim kadar tarihi ve ekonomik ilişkileri de kapsayacağını anlattı.
Toplantıda konuşan IFRI Kurumsal Gelişim Direktörü Brynhild Dumas da, Enstitü hakkında bilgiler verdi.

Toplantıyı müteakiben Ekonomik Diyalog Platformu'nun ilk etkinliği olarak Fransız ve Türk taraflarından ekonomik karar alıcıların ve medya temsilcilerinin katıldığı bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin'in iki ülke arasındaki ilişkilerin son dönemdeki seyrini değerlendiren konuşmasının ardından TEPAV ve IFRI Araştırmacıları Aslı Esen ve Dorothée Schmid ilişkilerin siyasal ve ekonomik boyutları üzerine birer sunum yaptılar. Toplantının son oturumunda TEPAV- IFRI işbirliği için uzun vadeli bir strateji belirlemek üzere Platform'un olası katılımcılarıyla beyin fırtınası gerçekleştirildi.

Etiketler: Odalar, Avrupa Birliği,

Yazdır

« Tüm Haberler