logo tobb logo tobbetu

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi: “Türkmenler İçin Güvenli Bölgeler Oluşturulmalı” Erşat Salihi Irak Türkmenleri’nin IŞİD’in en fazla hedefi olan topluluk olduğunu açıklayarak, Türkmenlerin silahlı güç sahibi olmasına izin verilmesinin gerektiğini belirtti.
Haber resmi
26/09/2014 - Okunma sayısı: 2838

ANKARA - Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Irak Türkmenleri’nin IŞİD’in en fazla hedefi olan topluluk olduğunu vurgulayarak, Kerkük ve çevresinde bir güvenli bölge oluşturulmasının ve Türkmenlerin silahlı güç sahibi olmasına izin verilmesinin gerektiğini belirtti.

Son gelişmeler ışığında Irak’ın ve Türkmenlerin geleceği, 24 Eylül 2014 tarihinde TEPAV’da gerçekleştirilen bir toplantıyla tartışmaya açıldı.  Moderatörlüğünü TEPAV Araştırmacısı Hüseyin Raşit Yılmaz’ın üstlendiği toplantıda Irak Türkmen Cephesi Başkanı, Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi konuştu. Türkmenlerin IŞİD’in bir numaralı hedefi haline geldiğini vurgulayan Salihi, yaşanan dramın herkesçe bilindiğini, ancak ne merkezi hükümetin ne de uluslararası toplumun Türkmenleri korumadığını ifade etti. Salihi, “Anlaşmazlık olduğu bilinen bölgelerde Türkmenler bir numaralı hedef oluyor. Bunu söyleyince kimse hareket etmedi. Çünkü tek hedef olan Türkmenlerdi. Ama biz biliyorduk ki Türkmenlerden sonra diğerleri de hedef olur. Eğer bizi dinlemiş olsaydılar… daha sonra Yezidiler, Şebekler, Hristiyanlar da hedef oldular” şeklinde konuştu. Salihi, Türkmenlerin silahlanmasına daha önce izin verilseydi IŞİD tehdidinin bu boyutlara gelmeyebileceğini belirterek “Bu IŞİD’liler için bir sınır olurdu. IŞİD’lılar bu coğrafyayı bu kadar ciddi bir şekilde hedef haline getiremezlerdi.” dedi.

Türkmenlerle Sünni Araplar ve Kürtler arasındaki sorunlara da değinen Salihi, “Bu sorunları masada paylaşmamız gerekmektedir. Ancak Türkmenlerin bu iki kesimle müzakere şartları eşit değildir. Ama madem ki o coğrafyada beraberiz, çözüm noktalarının da beraber olması lazımdır.” dedi. Türkmenleri Irak içinde tutmak için mevcut sorunlara çözümler geliştirdiklerini belirten Salihi, Telafer’in il olması ve Kerkük’e özel statü verilmesini çözüm önerileri olarak sıraladı. Türkmenlerin bin yıldan fazla zamandır Irak’ta yaşadığını ve Irak’ı terk etmek gibi bir düşünceleri olmadığını vurgularken, Ankara ve Bağdat arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çalıştıklarını da ifade etti.

Salihi, Birleşmiş Milletler’in 7 Ağustos’taki New York toplantısında çıkan kararda Türkmenlerin adının geçmediğini hatırlatarak yaşadıkları hayal kırıklığını anlattı ve “Acaba bu bizim için bölgede başka bir harita mı ortaya çıkarıyor?” sorusunu gündeme getirdi.

Etiketler: Türkmenler, Irak, Orta Doğu,

Yazdır

« Tüm Haberler