logo tobb logo tobbetu

TEPAV/Çağlar: "Yerel Kümelenmeleri Güçlendiren Girişimler Önümüzdeki Dönemde Türkiye'nin En Önemli Kalkınma Hareketi Olacak" Esen Çağlar, Trabzon'da "Yerel Ortam'da Rekabet Gücü Aracı Olarak Kümelenmeler" konulu bir sunum yaptı.
17/03/2008 - Okunma sayısı: 1954 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Ekonomisti Esen Çağlar, kümelenme modelinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca benimsendiğini ifade ederek, "Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyonu Raporları'nda da yer verilen yerel kümelenmeleri güçlendirmeye yönelik girişimler önümüzdeki dönemde Türkiye'nin en önemli kalkınma hareketi olacak" dedi.

Esen Çağlar, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda 14 Mart'ta "Yerel Ortamda Rekabet Gücü Aracı Olarak Kümelenmeler" konulu bir sunum yaptı. Sunumunda 2001 sonrası uygulanan Birinci Nesil Ekonomik Kararların hedeflerine ulaştığını, ülkede makro ekonomik dengelerin sağlandığına işaret eden Çağlar, bugün İkinci Nesil Ekonomik Kararların uygulanması gerektiğini savundu.

Esen Çağlar kümelenme modeli önümüzdeki süreçte Türkiye'nin en önemli kalkınma hareketi olacağını belirterek, Trabzon açısından bir değerlendirme yaptı. Trabzon için işsizlik sorununun ciddi bir sorun olduğunu hatırlatan Çağlar, şöyle devam etti:

" Türkiye bu coğrafyada en öne çıkan ülke durumunda. Gerek özel sektör deneyimi ve gücü açısından gerekse içerdiği fonksiyonlar bakımından yüksek bir önem taşıyor. Çin ve Hindistan hızlı büyüyor. Yavaş bir gelişmede olsa Orta Asya ve Kafkaslardaki pazarların işlenmesinde, geliştirilmesinde bu bölgenin ve ülkemizin rolü büyük olacak. Aynı şekilde Karadeniz havzası içinde bu geçerli durum açıkça görülüyor. Bize düşen bu durumdan nasıl etkileneceğimizi ve şekilleneceğimizi netleştirmek ve doğru öngörüleri önümüze hedef olarak koymaktır. Trabzon bu dönüşümün neresinde olacağını ortaya koymalıdır. Bu da elbette kenttin ekonomi bileşenlerine bağlıdır. Trabzon'da turizm, eğitim, sağlık ve lojistik kümelenmelerini güçlendirmeye yönelik girişimler kıza sürede meyvelerini verebilir."

Haberle ilgili dosyalar

Kumelenmeler ve Rekabet Gucu

Etiketler: Odalar, Rekabet,

Yazdır

« Tüm Haberler