logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak: “Biyoteknoloji Türkiye’nin İhtiyaç Duyduğu Sıçramayı Hızlandırabilir” TOBB ve ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen çalıştayda konuşan Sak, ilaç ve biyoteknoloji sektörlerinin Türkiye’nin niteliksel dönüşümünde rol oynayabileceğine işaret etti.
Haber resmi
26/02/2015 - Okunma sayısı: 2155

ANKARA – TEPAV Direktörü Güven Sak biyoteknolojinin Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu sıçramayı hızlandırabileceğini ifade ederek, bu kapsamda yatırım ortamının iyileştirilmesi ve akıllı yatırım modellerinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

TOBB’da düzenlenen "Sağlık Sektörü Politikaları" çalıştayında sağlıkta yatırım fırsatları tartışıldı.  Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası heyeti ile kamu kurumları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda TEPAV İcra Direktörü Güven Sak da bir sunum yaptı.

Teknolojik değişimin sürdürülebilir büyümenin itici gücü olduğuna işaret eden Sak, birçok sektörü yatay olarak kesen bu teknoloji platformlarından biri olan biyoteknolojinin önemine vurgu yaptı. Gıdadan plastiğe, enerjiden ilaca birçok sektörde kullanılan biyoteknolojinin yayılma etkisiyle niceliksel dönüşüme olanak verdiğini belirten Sak, şöyle dedi:

“Türkiye’nin ihtiyacı olan sıçrama için biyoteknoloji gibi teknoloji platformları yayılma etkisi ile niteliksel dönüşüm fırsatı sunmaktadır. İlaç sektörünü, biyoteknolojiyi Türkiye’ye transfer etmek için hızlandırıcı sektör olarak kullanmak mümkündür. Yabancı yatırımlar ile teknoloji transferi ve ilaç sektörü ile kamu arasında yeni işbirliği yaklaşımları bunu mümkün kılabilecektir.”

Sak, bu kapsamda yatırım ortamının iyileştirilmesi ve akıllı yatırım modelleri geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, konuşmasında kamu-özel sektör işbirliğinin önemine vurgu yaparak sağlık sektörünün Türkiye’nin ekonomik dönüşüm programı kapsamında öncelik verdiği alanlardan olduğunu ifade etti. Yılmaz, ilaç ve tıbbi cihaz alanlarında Türkiye'de üretim yapanlar için özendirici tedbirler alınacağını ve yerli üretim yapan şirketlere öncelik verileceğini de sözlerine ekledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, Türkiye’nin yüksek teknolojiye ve yüksek katma değerli üretime geçiş yapma hedefine işaret ederek şunları kaydetti:

“Özellikle sağlıkla ilgili sektörler, odaklandığımız ana sektörler arasında. Biyoteknolojinin Türkiye'ye transferi ve yayılması için ilaç sektörünü hızlandırıcı sektör olarak kullanmak istiyoruz. İlaç sektörümüz, daha verimli yatırımlar yapabilmek için spesifik teşvik mekanizmalarına ihtiyaç duyuyor. Bunları yakından takip ediyoruz.”

Yazdır

« Tüm Haberler