logo tobb logo tobbetu

TEPAV’dan Güney Doğu Avrupa Ülkeleri Ekonomilerine Yönelik Araştırma Projesi… Saraybosna merkezli Bölgesel İşbirliği Konseyi ile yürütülecek Proje’nin Bosna Hersek bölümü çalışmaları başladı
Haber resmi
27/03/2015 - Okunma sayısı: 2222

 

ANKARA –TEPAV, Saraybosna merkezli Bölgesel İşbirliği Konseyi (RCC – Regional Cooperation Council) ile “Türkiye ve Güney Doğu Avrupa Ülkeleri Ekonomileri Arasındaki İşbirliği Potansiyellerinin İncelenmesi” Projesi’ne başladı.

Proje ile Türkiye ile Güney Doğu Avrupa ülkeleri (Arnavutluk, Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ, Kosova ve Sırbistan) arasında ticaret ve yatırım kapasitesini artırmanın yolları araştırılacak. Çalışmanın altı ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Çalışma çerçevesinde bölge ülkeleri ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin artırılmasına yönelik politika önerileri sunulacak.

İlk toplantı Saraybosna’da…

Projenin Bosna Hersek bölümü 23 Şubat’ta Bölgesel İşbirliği Konseyi’nin Saraybosna’daki merkezinde yapılan toplantı ile başladı. TEPAV İcra Direktörü Yardımcısı Esen Çağlar ve TEPAV Araştırmacısı Timur Kaymaz, RCC yetkililerine proje için özel olarak geliştirilen araştırma çerçevesini ve metodolojisini sundular.

Proje kapsamında, Saraybosna’da bir dizi görüşme gerçekleştirildi. Çalışmanın masa başı araştırması ve veri analizi bölümlerinde elde edilen sektörel ve bölgesel bulguların uzmanlarla tartışılması ve fikir alınması amacıyla yapılan ziyaretlerde şu kişilerle görüşüldü:

Cihad Erginay, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi

Sedat Yıldız, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Ticaret Müşaviri

Ali Rıza Akbaş, Ziraat Bankası Bosna Hersek, Genel Müdür

Midhat Salic, Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanlığı, Müsteşar

Ian Brown, Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası, Ülke Direktörü

Mirsad Jasarspahic, Bosna Hersek Federasyonu Ekonomi Odası, Başkan Yardımcısı

Jelica Grujic, Yabancı Yatırım Geliştirme Ajansı, Direktör

Enes Aliskovic, İhracat Geliştirme Ajansı, Direktör

Sabina Silajdzic, Saraybosna Üniversitesi İktisat Bölümü, Doçent

Osman Crnica, Bosna Hersek Ekonomik Planlama Teşkilatı, Danışman

 

Temmuz’da Sentez Çalıştayı…

Proje kapsamında TEPAV ekibi Bosna Hersek dışında Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya, Kosova ve Karadağ’da da yetkililer ve uzmanlarla temaslarda bulunacak. Bu görüşmelerin sonunda her ülke için “Makro Değerlendirme ve Türkiye ile Sinerji Olanakları” raporu hazırlanacak. Çalışmaların tamamlanmasının ardından temmuz ayında Saraybosna’da projenin paydaşları ve uzmanlarla bir sentez çalıştayı gerçekleştirilecek.

Projenin son aşamasında ise çalıştay sırasındaki yorum ve değerlendirmeler dikkate alınarak “Türkiye ve Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Ekonomileri Arasındaki İşbirliği Potansiyelleri Raporu” hazırlanacak. Projenin ana çıktısı olan bu raporun lansmanı eylül ayında Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin dönem başkanlığını yaptığı Business 20 (B-20) toplantıları çerçevesinde kamuoyu ile paylaşılacak.

Yazdır

« Tüm Haberler