logo tobb logo tobbetu

UKG/ Hiltermann :”DAEŞ Konusunda Siyasi Çözümler Aranmalı” TEPAV’da "Irak ve Suriye'deki Son Durum ve Türkiye" başlıklı bir toplantı düzenlendi.
Haber resmi
17/04/2015 - Okunma sayısı: 1847

 

ANKARA- Uluslararası Kriz Grubunun Ortadoğu ve Kuzey Afrika Program Direktörü Joost Hiltermann, terör örgütü DAEŞ konusunda siyasi çözümler aranması gerektiğini söyledi.

TEPAV’da 13 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen, "Irak ve Suriye'deki Son Durum ve Türkiye" başlıklı toplantıda konuşan Hiltermann şu anda birçok Ortadoğu ülkesinde karışıklık ve istikrarsızlık yaşandığını, bunun neden olduğu yıkım ve zararların artabileceğini ifade etti. Ülkelerdeki karışıklıkların mülteci akınlarının artmasına ve yerel çatışmalara neden olacağını, bunların da dış müdahaleleri beraberinde getirebileceğini belirten Hiltermann, "Bunun örneğini Suriye'de görüyoruz. Bunun ilk kanıtı, ülkedeki birçok grubun mali olarak desteklenmesi, onlara askeri destek sağlanması, DAEŞ'e katılan yabancı savaşçılar" dedi. DAEŞ'in ortaya çıkmasından bu yana Irak'ta da aynı durumun söz konusu olduğunu ifade eden Hiltermann, Yemen'de ise çok fazla ülkenin yer aldığı bir koalisyonun, "ülkenin son derece yerel bir meselesinden doğan çatışmayı askeri araçlarla durdurmaya çalıştığını" söyledi. Hiltermann, İran'ın Yemen meselesinde en önemli aktörlerden biri olduğunu vurgulayarak, "Bu tarz bir operasyonun başarısı konusunda kuşkucu olmalıyız. Bu tarz konulara askeri müdahale ile cevap verilmesi birçok durumda karışıklığı ve mezhepçiliği artırır. Mezhep çok ciddi bir konu, özellikle DAEŞ'in oluşumunda" değerlendirmesini yaptı. DAEŞ'in Irak'ta elinde tuttuğu bazı yerleri son zamanlarda kaybettiğine değinen Hiltermann, ülkenin DAEŞ'ten temizlenmesi konusunda asıl sorunun henüz çözülmediğini, çünkü söz konusu örgütü başarılı yapan şeyin Sünnilerin yönetim tarafından dışlanması olduğunu ifade ederek, "Mezhepsel ya da etnik gündemler, olayları sadece daha kötü hale getirir, iyiye değil" diye konuştu. Hiltermann mevcut durumda Suriye'de tarafların müzakere ve diplomasi yoluna gitmesinin çok zor göründüğünü aktararak, "Sonuç olarak, DAEŞ sorunu için de siyasi çözümler aramalıyız" ifadesini kullandı.

Uluslararası Kriz Grubu Suriye analisti Noah Bonsey de Suriye'nin güneyinde sınırlan kontrol etmenin kuzeydekinden daha kolay olduğunu, bunun güneydeki muhaliflerin eylemini kolaylaştırdığını aktardı. Muhalifler için durumun güneyde daha iyi göründüğünü, çünkü kendilerinin güneydeki destekçilerinin yardımları koordine etmek konusunda daha etkin olduğunu belirten Bonsey, kuzeyde ise durumun çok daha farklı olduğunu, burada Ürdün, Suudi Arabistan, ABD ile Türkiye ve Katar'ın rolü olduğunu, uzun vadede de kuzeyde herkesin bir etkisi olduğunu bildirdi. Bonsey, Türkiye'nin ulusal güvenliği için sadece DAEŞ ve PKK değil, El Nusra Cephesi'nin de tehdit oluşturduğuna değinerek, Türkiye ile Suriyeli muhaliflerin diğer destekçilerinin, yapılan yardımları koordine etmesi ve doğru seçimler yapmak konusunda yönlendirmesi gerektiğini, böylelikle onların ileride Suriye siyasetinde gelecekleri olabileceğini söyledi. Başarısızlığın asıl nedenlerinden birinin muhalifleri destekleyen ülkelerin bir araya gelememesi olduğunun altını çizen Bonsey, "Suriye'de rejim ve muhalifler masaya oturup müzakere etmeyecek ve kimse diğerini yenmeyecek. İki tarafı da destekleyen ülkelerin bu iki tarafı bir çözüme zorlamaları gerek" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Kriz Grubu Irak analisti Maria Fantappie ise DAEŞ'in son 2 yılda ortaya çıkıp etkisini fazlaca artırmasının bir şok yarattığını ve bölgedeki her ülkeyi uyum konusunda bir teste tabi tuttuğunu belirtti.

Etiketler: Irak, Suriye, UKG,

Yazdır

« Tüm Haberler