logo tobb logo tobbetu

Verimlilik ve büyüme politikalarının etkinliği tartışıldı 2015 Yılı Verimlilik Haftası kapsamında  “Kalkınma ve Verimlilik; Durum ve Gelecek” paneli gerçekleştirildi.  
Haber resmi
30/04/2015 - Okunma sayısı: 2229

 

ANKARA - 2015 Yılı Verimlilik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Kalkınma ve Verimlilik; Durum ve Gelecek” paneli 29 Nisan Çarşamba günü TOBB-ETÜ sosyal tesislerde gerçekleştirildi.

TEPAV ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen panelin moderatörlüğünü TEPAV Program Yöneticisi Ozan Acar yaptı.  Panelde, Türkiye’de izlenen verimlilik ve büyüme politikalarının etkinliği tartışıldı.

Panelistlerden Gazi Üniversitesi Prof. Dr. Muhteşem Kaynak yaptığı konuşmada, kalkınma iktisadının “Altın Çağı” olarak nitelendirilen 1950-1970 yıllarında Türkiye’nin büyüme ve sanayileşme stratejileri konusunda değerlendirmeler yaptı. Türkiye’nin zenginleşebilmesi için yüksek katma değerli üretim yapısına geçiş yapmasının gerekli olduğunu belirten Kaynak, üretilen katma değerin dengeli paylaşımının da kalkınmak için gerekli olduğunun altını çizdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Uzman Dr. Halit Suiçmez, Türkiye’deki verimlilik artışlarının ağırlıklı olarak statik bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Çalışan başı üretimi, çalışsan sayısını azaltarak arttırmanın statik verimlilik artışı olduğu değerlendirmesini yapan Suiçmez, Türkiye’nin dinamik verimlilik artışlarına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Daha sonra konuşan Kalkınma Bakanlığı Ekonomik Modeller Stratejik Araştırmalar Daire Başkanı Hasan Yurtoğlu Türkiye’deki sanayisizleşme tehlikesinden bahsetti. 10. Kalkınma Planı kapsamında açıklanan dönüşüm programlarının sanayisizleşmeyi tersine çevirmek için bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Son konuşmacı olan Türkiye Kalkınma Bankası Hazine Dairesi Başkanı Dr. Oktay Küçükkiremitçi, Türkiye’nin Güney Kore’nin kişi başı milli gelir seviyesine ulaşabilmesi için Güney Kore’nin üretim yapısına benzer bir üretim yapısına geçmesi gerektiğini belirtti.

Panel katılımcılar ile konuşmacılar arasında gerçekleşen soru cevap bölümünden sonra sona erdi.

Yazdır

« Tüm Haberler