logo tobb logo tobbetu

TEPAV, Doğu ve Batı Trakya Türk işadamlarını biraraya getirdi TEPAV, Filistin ve Afganistan'da edindiği kapasite geliştirme ve bölgesel entegrasyona yönelik proje yürütme kapasitesini Balkanlar'a yönlendirdi.
04/04/2008 - Okunma sayısı: 1789 ANKARA- TEPAV, Filistin ve Afganistan'da edindiği yerel kapasite inşası ve bölgesel entegrasyona yönelik proje yürütme kapasitesini, Balkanlar'da soydaşlarımızın ağırlıklı olarak yaşadığı bölgelere yönlendirdi. İlk aşamada, Batı Trakya Türk azınlığının sosyoekonomik sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantılar, 2-4 Nisan 2008 tarihleri arasında Edirne ve Ankara'da gerçekleştirildi.

TEPAV'ın, Batı Trakya'ya yönelik yürüteceği proje, Türk-Yunan ilişkileri ile sınırlı kalmayacak. Anılan projenin öncelikleri, özellikle Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı sonrasında stratejik öneme haiz olan Batı Trakya bölgesinde ticaretin kolaylaştırılması, özel sektör gelişimi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi olacak.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Ecdad yadigarı olan Batı Trakya Türkleri için üzerimize düşen her türlü görevi yerine getiririz".

TEPAV ve TOBB eşgüdümünde gerçekleştirilen toplantılara, Batı Trakya Türk azınlığı önde gelenleri, Batı Trakyalı işadamları, TOBB'un Trakya Bölgesi'nde faaliyet gösteren oda ve borsa temsilcileri ve Türkiye'den ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, daha önce TOBB önderliğinde toplanan soydaş işadamları kurultaylarında edinilen kazanımlara dikkat çekti. Konuşmasında, Batı Trakya Türk azınlığının Yunanistan'da siyasi ve ekonomik etkinliğinin arttırılması için özellikle girişimcilik ve eğitimin önemine değinen Hisarcıklıoğlu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde Batı Trakyalı öğrencilere yönelik burs imkanlarına değindi.

Toplantının açılışında Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra TEPAV Direktörü Güven Sak, Batı Trakya Türk Heyetini temsilen İskeçe Eski Milletvekili Çetin Mandacı ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Erol Kaşifoğlu birer konuşma yaptılar. Toplantıda, ayrıca Ziraat Bankası ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği temsilcisi, Batı Trakya Türkleri'nin finansmana erişim sorunu üzerine birer sunum yaptılar.

Toplantının son bölümünde gerçekleştirilen çalıştayda, katılımcılar uzmanlık alanlarına göre gruplara ayrılarak aşağıda sıralanan konularda grup çalışmaları gerçekleştirdi:

i. Batı Trakya azınlığının eğitim sorunu,
ii. Batı Trakya ekonomisinde tarım sektörünün geleceği,
iii. Batı Trakya ekonomisi ve AB fonları,
iv. Batı Trakya ekonomisinde ticaret ve özel sektörün geliştirilmesi

Grup çalışmalarının ardından TEPAV'ın, önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak tarım sektöründen yaşanacak kopmaların hizmetler sektörüne geçişini kolaylaştıracak beceri dönüşümü ve kapasite inşası projeleri ile soydaş işadamları arasında daimi bir diyalog platformu tesis etmek üzere projeler geliştirmesi üzerinde duruldu.

Etiketler: Balkanlar,

Yazdır

« Tüm Haberler