TEPE, temmuz ayında bir önceki aya ve geçen yıla göre azaldı.
Önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş ve satış beklentileri, hem Temmuz 2014’e göre hem de Haziran 2015’e göre azaldı. Türkiye, geçen yıla göre AB-28’den daha kötü performans sergiledi.
Perakende güveni bir önceki aya ve geçen yıla göre düştü:
Temmuz ayında -10,2 puan değerini alan TEPE, bir önceki aya göre 6 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 2 puan azaldı. TEPE değerinin geçen yıla göre azalmasında önümüzdeki 3 aya yönelik satış beklentilerindeki düşüş etkili olurken, bir önceki aya göre azalmasında geçtiğimiz 3 ayda işlerin kötüleşmesinin de etkili olduğu görüldü.
Şekil-1. TEPE (Temmuz 2014 – Temmuz 2015)

Tablo-1. TEPE

Satış beklentileri son 5 yılın en düşük değerini aldı:
Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Haziran 2015’e göre 6,8 puan azalarak Temmuz 2015’te 1 puan değerini aldı. Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Temmuz 2014’e göre ise 13,1 puanlık düşüş gözlendi. Satış beklentileri Haziran 2010’dan bu yana en düşük değerini aldı.
Temmuz 2015’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 35,3’ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 26,6 düzeyinde oldu. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 38,1 olarak belirlendi.
Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinde hem Türkiye’de hem de AB-28’de bir önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düşüş yaşandı.
TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.