logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Sak :" Türkiye Bölgede Önemli Bir Yere Sahip" Güven Sak, Sabanci Üniversitesi tarafından düzenlenen Orta Doğu Konferansı'nın ekonomi panelinde bir sunum yaptı.
03/05/2008 - Okunma sayısı: 1927 İSTANBUL- TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye'nin güçlü ekonomisi ve girişimci özel sektörü ile bölgede önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, " Petrol ürünleri dışarıda tutulduğunda, toplam ihracat hacmi bakımından MENA ülkeleri ile karşılaştırıldığında, yaklaşık 85 milyar dolarlık ihracat hacmi ile açık fark öndedir" dedi.

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ve araştırmacı Neslihan Kaptanoğlu, Sabancı Üniversitesi tarafından 2-3 Mayıs 2008 tarihlerinde, British Council ile ortaklaşa olarak düzenlenen Türkiye ve Orta Doğu ile ilgili konferansa katıldılar.

Konferans'ın Türkiye'nin bölge ülkeleri ile iktisadi ilişkilerinin ele alındığı "Türkiye ve Orta Doğu: Ekonomik Konular ve Politikalar" başlıklı bölümünde bir sunum gerçekleştiren TEPAV Direktörü Sak, bölgesel entegrasyonun sağlanabilmesinin ancak özel sektör gelişimi ile mümkün olabileceğini belirtti. Sak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde özel sektörün yeterince gelişememiş olduğunu, bölgedeki petrole bağımlı bu ekonomilerin sadece enerji sektörleri ile global ekonomiye bağlandıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Sadece enerji sektörü ile entegre olmak yeterli değildir. Yerel ekonominin çeşitlendirilerek finans, imalat, ziraat, hizmetler gibi diğer sektörlerin de geliştirilmesi ve global ekonomi ile ilişkilendirilmesi, daha sürdürülebilir bir kalkınmayı da beraberinde getirecektir. Özel sektör gelişimi, yerel ile global ekonomi arasındaki bağların teşvik edilmesi açısından önemlidir. Türkiye, güçlü ekonomisi ve girişimci özel sektörü ile bölgede önemli bir yere sahiptir. Petrol ürünleri dışarıda tutulduğunda, toplam ihracat hacmi bakımından MENA ülkeleri ile karşılaştırıldığında, yaklaşık 85 milyar dolarlık ihracat hacmi ile açık fark öndedir. İhracat kalemleri, işgücünün rekabet edebilirlik değerleri, doğrudan yabancı sermaye yatırımları değerleri gibi pek çok veri karşılaştırıldığında Türk iş dünyasının gücü daha da iyi anlaşılmaktadır. Türkiye bu deneyimini, teknik, somut projelerle bölgedeki özel sektör gelişimi için kullanabilir."

 

Etiketler: Orta Doğu,

Yazdır

« Tüm Haberler