logo tobb logo tobbetu

İnovasyon-20 (I-20) Zirvesi Antalya'da gerçekleştirildi. TEPAV tarafından düzenlenen Zirvede "G20 Hedeflerine Ulaşmada Yeni Teknolojilerin Rolü", "Sürdürülebilir Kalkınmada Bilgi ve İletişim Teknolojileri" ile "Biyoteknolojinin Sürdürülebilir Kalkınmada ve Sağlıkta Rolü " oturumları gerçekleştirildi.
Haber resmi
13/11/2015 - Okunma sayısı: 2101

ANTALYA- TEPAV tarafından düzenlenen İnovasyon-20 (I-20) Zirvesi, G20 Liderler Zirvesi toplantıları kapsamında 13 Kasım tarihinde Antalya'da gerçekleştirildi.

Etkinlik T20 Başkanı ve TEPAV İcra Direktörü Güven Sak'ın açılış konuşmasıyla başladı. "G20 Hedeflerine Ulaşmada Yeni Teknolojilerin Rolü" başlıklı ilk oturumda yeni teknolojilerin sürdürülebilir kalkınma ve küresel ekonomik büyümeye katkısı ele alındı. Oturumun konuşmacıları arasında, Yeni İklim Ekonomisi Program Direktörü Helen Mountford, salesforce.com Kurucu Kurul Üyesi ve İlk Yatırımcısı Magdalena Yeşil, İ-20 Avustralya Başkanı Mario Pennisi, EuropeaBio Genel Sekreteri Nathalie Moll ve TEDxShanghai ve Pan-Asia Network Ekosistem Kurucusu Richard Hsu yer aldı.

"Sürdürülebilir Kalkınmada Bilgi ve İletişim Teknolojileri" başlıklı ikinci oturumdaysa, bilgi teknolojilerinin verimliliğini artırma ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunma konusundaki rolü tartışıldı. Oturumda ayrıca internet yönetişimi konusunda yeni küresel kurallara duyulan ihtiyaca ve yeni teknolojilerin özellikle işgücü piyasası ve istihdam modellerine etkisine dikkat çekildi. Magdalena Yeşil'in moderatörlüğünü üstlendiği oturuma ICANN Politika Geliştirme Desteği Programı Kıdemli Başkan Yardımcısı David A. Olive, Microsoft Ortadoğu ve Afrika Kurumsal İşler Direktörü Heba Ramzy, CBS İnteraktif'in Kıdemli Başkan Yardımcısı Katie Kulik, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı Mehmet Kemal İnan, IWEP Uluslararası Politik Teori Başkan Yardımcısı Ping Lang ve Zuora Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Tien Tzuo konuşmacı olarak katıldı.

"Biyoteknolojinin Sürdürülebilir Kalkınmada ve Sağlıkta Rolü" başlıklı son oturumda, yeni teknolojilerin, küresel kamu sağlığı için kritik çözümlere katkısı konusundaki rolü ele alındı. Oturum kapsamında yapılan konuşmalarda, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma ve sağlıkta erişimin sürdürülebilirliği söz konusu olduğunda biyoteknolojinin difüzyonu için işbirliği mekanizmalarının altı çizildi. Bu kapsamda bir uluslar arasu koordinasyon platformu olarak G20 ve T20’nin rolü tartışıldı. Oturumun moderatörlüğünü TEPAV Biyoteknoloji Politikaları Merkezi Direktörü Selin Arslanhan Memiş üstlenirken, oturum kapsamında Janssen Küresel Pazar Erişim ve Kamu Sağlığı Başkan Yardımcısı Adrian Thomas, Novo Nordisk Başkan Yardımcısı Børge Diderichsen, Celltrion Healthcare Kıdemli Direktörü Jae Hyun Kim, ABD Ulusal Kanser Enstitüsü Direktör Yardımcısı Jerry Lee ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Fahrettin Keleştimur konuşmacı olarak yer aldı.

Zirve, B20 ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun kapanış konuşmasıyla ve İnovasyon-20'nin başkanlığının T20 Türkiye'den, Çin’e devri ile sona erdi. I-20 devir törenine 2016 yılında T20 Çin'e başkanlık edecek kuruluşlar olan Çin Sosyal Bilimler Akademisi (CASS) Dünya Ekonomi ve Siyaset Enstitüsü (IWEP), Çin Renmin Üniversitesi Chongyang Finansal Çalışmalar Enstitüsü (RDCY) ve Şanghay Uluslararası Çalışmalar Enstitüleri'ne (SIIS) katıldı.

Zirve, ilgili kamu kurumu ve özel sektör temsilcilerini, düşünce kuruluşlarını ve araştırmacıları bir araya getirdi.

T-20 Türkiye 2015 yılında teknoloji ve inovasyonu T20 öncelikli çalışma alanları arasına aldı ve G20 gündemine taşıdı. Teknoloji ve inovasyon konusunda T20'de gerçekleştirilen tartışmalar, BM'nin kalkınma gündeminde yer alan meseleleri de ön plana çıkarırken, G20 öncelikleri arasında yer alan kapsayıcı büyüme ve kalkınma konularının bir parçasını oluşturdu.

Yazdır

« Tüm Haberler