logo tobb logo tobbetu

Biyogirişimciler, BIO 2017’ye katılmak üzere San Diego’ya gidiyor 25 Mayıs Perşembe günü TEPAV’da gerçekleşen BIO Startup Programı Demo Day’de birbirinden başarılı 14 biyogirişimci jüri karşısına çıktı ve sunumlarını yaptılar.
Haber resmi
25/05/2017 - Okunma sayısı: 5159

 

Türkiye’de ilk defa 2016 yılında TEPAV ve TOBB BIO tarafından MSD’nin desteğiyle gerçekleştirilen ve biyoteknoloji girişimci ve startuplarını tek çatı altına toplayan BIO Startup Hızlandırıcı Programı bu yıl Orta Doğu ve Körfez Ülkelerinden başvuruları kabul etti. Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’den biyogirişimcilerin başvurdukları program bu sene de MSD ve Viveka katkılarıyla düzenlendi.

Program kapsamında biyogirişimciler Mayıs ayında yoğun bir online eğitim ve mentörlük programına tabii tutuldular. Bu aşamayı tamamlayan 14 biyogirişimci 23-24 Mayıs tarihlerinde TEPAV’da uzman eğitmenler ve sektörün önde gelen profesyonellerinden mentörlük aldı ve sunum geliştirme çalıştaylarına katıldı.

Programın tamamlanmasını takiben 25 Mayıs’ta TEPAV’da düzenlenen Demo Day’de ondört biyogirişimci jüri karşısında sunumlarını yaptı. Jüride, Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK ve DEPARK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Özgeren, MSD Türkiye Sağlık Politikaları ve İletişim Direktörü Deniz Big Öncel, TEPAV İnovasyon Çalışmaları Program Direktörü Selin Arslanhan Memiş, Sabancı Üniversitesi Patent Vekili Mustafa Çakır ve TOBB ETÜ TTO Direktörü Hakan Kızıltoprak yer aldı.

Jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 14 biyogirişimciden ilk üçe giren start-uplar 17-22 Haziran’da San Diego programına katılmaya hak kazandı: Initio, RS Research ve Genz Bioteknoloji.

Biyogirişimciler San Diego’da 17-22 Haziran'da 65 ülkeden yaklaşık 16.000 kişinin katılımı ile gerçekleşecek BIO 2017 ve Uluslararası Biyoteknoloji Girişimcilik Kampına katılacaklar.

Bunun yanı sıra, biyogirişimciler San Diego’da BIO 2017 kapsamında gerçekleşecek Startup Stadium’da dünyanın önde gelen biyoteknoloji startupları ile bir araya gelme fırsatı yakalayacak ve  yatırımcılarla karşılıklı görüşmeler yapabilecek. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da biyogirişimciler biyoteknoloji odaklı inkübasyon merkezleri ile buluşacak ve dünyanın önde gelen şirketleri ile görüşme fırsatına sahip olacak.

BIO Startup Programı’nda ilk üçe giren biyogirişimciler ve projeleri:

 

1.         Initio

Initio, ilaç endüstrisi için tek kullanımlık ürünler ve test hizmetleri geliştiriyor. Diğer üreticilerin karşılaştıkları yüksek üretim için altyapı maliyeti, yüksek malzeme maliyeti, personel maliyeti, laboratuvar ve sanayi üretim teknikleri farklılıkları ve çok yönlü cihaz eksikliği sorunlarına; ilaç sektörü için çok yönlü 3D hücre kültür laboratuvarları geliştirerek bu laboratuvarlarda düşük maliyetli üretim ve altyapı, malzeme ve personel maliyetinde iyileştirme ile çözüm sunuyor. ABD’de patenti alındı.

 

2.         RS Research

Polimer teknolojisini kullanarak yeni bir nanotıp platformu geliştiriyor. Bu yenilikçi ilaç taşıma platformu ile kanserin tedavi edilmesi amaçlanıyor.  Bu tescilli ilaç dağıtım platformu, ayarlanabilir polimer ve biyolojik olarak parçalanabilir ilaç bağlayıcılardan oluşur ve hedefleme üniteleri ile özel tasarımlar sağlıyor. Ayrıca, bu platform sayesinde, sadece belirli hücre değil; hızlı üreyen tüm hücreler de etkileniyor.

 

3.         GENZ Biyoteknoloji

GENZ, meme kanseri için erken teşhis ve hasta takibi sağlayan genetik bir test üretiyor. GENZ Kanser genetik taraması, kişinin tükürük örneğinin alınıp laboratuvara getirilmesinden sonra kişinin DNA’sının elde edilip bilinen mutasyonların denendiği ve bunlara yönelik hazırlanmış bir biyoenformatik raporu hazırlıyor. Bu rapor kişinin doktoruna gönderilerek kişiye özel tedavi planlamak için klinikte kullanılabiliyor. Bu test, Türkiye’deki 3. nesil sistemler ile çalışan ilk genetik test olmasının yansıra; GENZ kanser ön taraması için en hızlı (5 gün) ve en ucuz (kurulum sermayesi gerektirmez ayrıca yerli üretim olduğundan vergi indirimleri var)  test üreticisi. Ayrıca GENZ, Türkiye, Orta Doğu ve MENA genetik havuzu için özelleşen ilk üretici şirket.

 

BIO Startup Programı 2016’da neler olmuştu?

http://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/4041

http://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/4055

http://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/4063

http://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/4091

Yazdır

« Tüm Haberler