logo tobb logo tobbetu

TEPAV, Amerikalı Gazeteci ve Uzmanlar İçin Türkiye Programı Düzenledi Bir grup Amerikalı uzmanın Türk mukabilleri ile biraraya gelerek ilk elden bilgi sahibi olmalarını ve bu yolla Türkiye hakkında daha doğru bilgiye dayalı analiz yapabilmelerini amaçlayan program, 12-18 Ekim  2008 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
20/10/2008 - Okunma sayısı: 1788 TEPAV, 12-18 Ekim 2008 tarihleri arasında dokuz kişiden oluşan bir Amerikalı gazeteci/uzman heyeti için Türkiye'de bir program düzenledi. Programın finansal desteğini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) sağladı. Program bünyesindeki bazı organizasyonlar ise Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Amerikan Şirketler Derneği (ABFT) gibi kuruluşlar tarafından finanse edildi. Böyle bir program düzenleme gereği birkaç ay önce ortaya çıktı. Bu dönemde, Türkiye'nin gerek iç gerekse dış politikasını ilgilendiren hızlı gelişmeler yaşanmaktaydı. Türklerin bile bu gelişmeleri anlamlandırmakta zorlandığı böyle bir dönemde, yabancı basın mensupları ve Türkiye üzerine çalışmalar yapan uzmanlar için bir Türkiye programı düzenlemenin yararlı olacağı fikri ortaya çıktı. Bu ziyaret, bir grup Amerikalı uzmanın Türk mukabilleri ile bir araya gelerek ilk elden bilgi sahibi olmalarını, bu vesile ile Türkiye hakkında daha doğru bilgiye dayalı analiz yapabilmelerini amaçladı.

TEPAV programı, Ankara ve İstanbul kısımlarından oluştu. Programın Ankara ayağı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik, Başbakanlık Dış Politika Baş Danışmanı Prof. Ahmet Davutoğlu, Amerika'nın Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson ile olan toplantıları kapsadı. Amerikalı uzmanlar aynı zamanda grupla konuşmayı kabul eden siyasi parti yöneticileriyle de görüştüler. TEPAV bu heyet onuruna 14 Ekim 2008 tarihinde bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Toplantıda Radikal gazetesi Ankara temsilcisi Murat Yetkin, Türkiye'de iç politikaya dair gelişmeler ile ilgili bir sunum yaptı. ODTÜ'den Prof.Dr. Meliha Altunışık Orta Doğu odaklı Türk dış politikasını değerlendirdi. TOBB Üniversitesi'nden Doç.Dr. Mitat Çelikpala ise Kafkaslar'daki son gelişmeler odaklı Türk dış politikasını değerlendirdi. Sohbeti yönlendirici kısa sunumlar sonrasında Amerikalı heyetin soruları cevaplandırıldı.

TEPAV programının son iki gününde ise İstanbul'daki toplantılara ağırlık verildi. TÜSİAD üyeleri ile gerçekleştirilen çalışma yemeğinde, Türkiye'nin gündemi tartışıldı. TÜSİAD toplantısı sonrasında ise heyet, DEİK'in düzenlediği toplantıda Türk işadamları ile bir araya geldi. 16 Ekim tarihinde TOBB Plaza'da düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, Prof. Fuat Keyman'ın Türk iç politikasına dair yaptığı kısa sunumun ardından, iç ve dış politikaya dair sohbet edildi. Bu toplantının diğer katılımcıları İstanbullu gazeteciler ve iş adamlarından oluşmaktaydı. Yuvarlak masa toplantısının ardından Amerikan Şirketler Derneği'nin düzenlediği öğle yemeğine geçildi. Çalışma yemeğinde, Amerikalı heyet üyeleri, Türkiye'de temsil edilen Amerikalı şirketlerin yöneticileriyle buluştu. Türkiye'deki yatırım ortamı, yabancı sermaye yatırımları, bu yatırımların karşısındaki engeller ve son dönemdeki küresel ekonomik kriz gibi konular konuşuldu. Program, Çırağan Sarayı'nda General Scowcroft onuruna verilen akşam yemeği ile sona erdi.

Amerikalı grubun başkanlığını ABD'nin eski Türkiye Büyükelçilerinden Morton Abromowitz yaptı. Grubun diğer üyeleri ise şu kişilerden oluştu: Kate Palmer, Yardımcı Baş Editör, Foreign Policy Dergisi; Trudy Rubin, Uluslararası Haberler Köşe Yazarı, the Philadelphia Inquirer; Spencer Boyer, Uluslararası Hukuk ve Diplomasi Bölümü, Center for American Progress; Caleb Howe, Editör, The Red State; Georgie Anne Geyer, Universal Press; Ben Lando, United Press International Enerji Editörü / Irak Oil Report adlı yayının editörü; Stephan G. Richter, Editör, the Globalist; Carolyn O'Hara, Kıdemli Editör, Foreign Policy Dergisi.

Haberle ilgili dosyalar

Program

Katilimci Listesi

Yazdır

« Tüm Haberler