logo tobb logo tobbetu

Güncel Oy Oranlarına Göre İttifak Senaryoları: İttifaklar İttifakları mı Zorluyor? Politika Notu / Doç. Dr. Yetkin Çınar & Doç. Dr. Türkmen Göksel  
Haber resmi
09/04/2018 - Okunma sayısı: 6121

 

Son yapılan Kasım 2015 Milletvekili Genel seçimlerinden bu yana seçim sistemimizi etkileyecek önemli değişiklikler oldu: Bu seçimlerde 550 olan toplam milletvekili (MV) sayısı 600'e ve 85 olan seçim bölge sayısı 87’ye çıkarıldı; son olarak, partilerin seçime ittifak yaparak girebilmesine imkân tanındı. Diğer taraftan, 2015’ten bu yana, gerek oy dağılımlarında gerekse parti sayısında da önemli sayılabilecek değişiklikler meydana geldi. En önemlisi siyasi hayatımıza “İYİ Parti” adıyla yeni bir parti dâhil oldu. Dolayısıyla bu politika notu, söz konusu seçim sistemi değişikliklerinin etkilerini daha gerçekçi olarak görebilmek adına, bu değişikliklerin yanı sıra 2015’e göre güncel (Şubat 2018) oy tahminlerini ve siyasi yapıyı da dikkate alacak şekilde, farklı ittifak senaryoları altında yapılan simülasyonların sonuçlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Analiz sonuçlarına göre “İttifaklar İttifakları mı Zorluyor?” sorusunu “Evet” olarak yanıtlamak mümkün görünüyor. Örneğin CHP, seçimde hiçbir partinin ittifak kurmadığını varsaydığımızda 136 MV; AKP+MHP ittifakı kurulup kendisi bir ittifak kurmaz ise 118 MV çıkarmaktadır. Fakat AKP+MHP ittifakı kurulurken aynı zamanda CHP+İYİ ittifakının olması ile yeniden 136’ya yakın olan 134 MV’ne ulaşabilmekte, yani AKP+MHP ittifakının CHP üzerinde MV sayısı bakımından oluşturduğu olumsuz etkiyi giderebilmektedir.

 

Politika notuna erişmek için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler