logo tobb logo tobbetu

TEPAV: "G20 Zirvesi Türkiye İçin Orta Vadeli Bir Fırsattır" TEPAV: "Türkiye, G20 Zirvesinde Yükselen Piyasaların Sesi Olmalı"
13/11/2008 - Okunma sayısı: 1964 ANKARA - TEPAV yayınladığı Politika Notunda, cumartesi Washingon'da ABD Başkanı Bush'un davetiyle gerçekleşecek G20 zirvesinin, küresel yangını söndürmek yönünde önemli bir adım olduğunu belirtti. Bu zirvenin, aynı zamanda, yeni küresel mali sistemin tasarımı yönünde ilk adımların atılacağı bir platform olarak nitelendiği raporda, TEPAV, Türkiye'nin de etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini savundu.

Türkiye'den Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında bir heyetin katılacağı zirvede, küresel finansal krizle mücadele tedbirlerinin yanında, yeni küresel düzenleme ve denetim mekanizması gibi oldukça radikal yaklaşımların da tartışılması bekleniyor. TEPAV raporunda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine Ekim ayında seçilen Türkiye'nin, G20 Zirvesindeki tartışmalara etkin katılması ve öncülük etmesi gerektiği vurgulandı. Türkiye'nin G20 zirvesindeki başarısının, küresel ekonomideki konumunu güçlendirmek için önemli bir fırsat sunduğu da belirtildi.

TEPAV'ın önerileri arasında, küresel sistemde daha adil ve demokratik bir yönetişim mekanizmasının kurulması, ülkeler arasındaki maliye politikalarının daha etkin biçimde koordine edilmesi, maliye politikalarının temel önceliğinin kredi kanalının işlerliği olması, küresel finansal sistemin yeniden yapılandırılmasına yönelik mekanizmaların tartışılması, küresel mali ve ticari sistem dışından kalan gelişmekte olan ülkelere uluslararası yardım programlarının kesilmemesi gibi önlemler yer alıyor.

G20, ABD, AB, Türkiye, Almanya, Arjantin, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan'ın katılımıyla bir araya geliyor. İlk toplantısını 1999'da gerçekleştiren G20, her sene farklı bir ülke başkanlık yapıyor. G20 çalışmaları kapsamında, devlet başkanları, maliye bakanları ve merkez bankası başkanları her yıl düzenli olarak toplanıyor. 2008'de Brezilya'nın başkanlığında bir araya gelen G20, 2009'da İngiltere başkanlığında faaliyetlerini sürdürecek.

Etiketler: G-20, Küresel Ekonomi,

Yazdır

« Tüm Haberler