logo tobb logo tobbetu

TEPAV / Dünya Bankası Bilgi Merkezi İkinci Yaşını Kutladı TEPAV&Dünya Bankası Bilgi Merkezi'nin ikinci yıldönümü dolayısıyla "Küresel Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" konulu bir panel gerçekleştirildi.
20/11/2008 - Okunma sayısı: 1788 ANKARA -Kuruluşunun ikinci yıldönümü dolayısı ile TEPAV & Dünya Bankası Bilgi Merkezi'nce düzenlenen "Küresel Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" konulu panel TEPAV binasında gerçekleştirildi. TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti'nin oturum başkanlığını yaptığı panelde, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Ulrich Zachau, TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Direktörü Fatih Özatay ve Referans Gazetesi Ankara Temsilcisi - Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Erdal Sağlam konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde olağanüstü dönemlerin olağanüstü tedbirler gerektireceği, politika önceliklerinin yeniden yapılandırılmasının anlamlı bir seçenek teşkil edebileceği, güven tesis edebilmenin ön şartının koordinasyonun kuvvetlendirilmesi olduğu hususlarına dikkat çekildi. Mevcut gündemde politika yapıcıların diğer tarafları suçlayıcı tavırlardan kaçınarak, gelişmeleri daha uzlaştırıcı ve geniş açılı bir perspektifle ele alması gereği katılımcıların ortak bir vurgusu olarak dikkat çekti.

Ulrich Zachau konuşmasında Türkiye'nin geçtiğimiz yıllardaki performansının dikkate değer olduğunu ve kazanımların korunması gerektiğini belirtti. Politika koordinasyonunun önemine vurgu yapan Zachau, Dünya Bankası programlarının kriz döneminde ve sonrasında ekonominin normalleştirilmesi için önemli rol oynayabileceğine işaret etti.

Fatih Özatay ise Türkiye'nin küresel krizin etkilerini hissetmeye başladığı dönemin başlangıç koşullarının olumsuzluğuna işaret ederek, 2007 ve 2008 yıllarında büyüme performansının siyasi kutuplaşma ile beslenen bir politika koordinasyon eksikliğine kurban edildiğine dikkat çektiği konuşmasında, küresel krizin Türkiye'yi ihracat, belirsizlik ve kredi kanallarından etkileyeceğini belirtti. Özatay, tekil önlemlerin krizin etkilerini gidermekte yetersiz kalacağını, bunun yerine kuvvetli ve koordineli bir yaklaşımın konulmasının faydalı olacağı tespit etti.

Erdal Sağlam da koordinasyon zaaflarına dikkat çekerek farklı toplum kesimlerinin çıkarlarını uzlaşma zemininde buluşturacak bir hükümet etme biçiminin mevcut durumda gözlenmediğini vurguladı. Sağlam ayrıca ekonomi politikasının iletişim ayağındaki zaaflara dikkat çekerek, içinde bulunduğumuz dönemin farklı bir politika tavrı söz konusu olsaydı daha az hasar doğuracağını belirtti.

Oturum başkanı Süreyya Serdengeçti'nin ortaya koyduğu hususlar arasında, muhasebe sistemlerinin küresel çerçevede yeniden ele alınması gereği, BASEL II sürecinin ciddiyeti, bankaların risk modelleme yaklaşımlarının ne yönde gelişeceği ve derecelendirme kuruluşlarının yaklaşımlarının teknik bir çerçevede değerlendirilmesi gereği yer aldı. Serdengeçti bu hususlara ek olarak önümüzdeki dönemde varlık fiyatlarının enflasyon sepetlerine dahil edilmesi, bir küresel son borçlanma/ödeme mercinin tasarımı ve küresel politika koordinasyonu gibi konuların yoğun biçimde tartışılacağını belirtti.

Panel oturumu tartışma/soru-cevap bölümüyle son buldu.

Yazdır

« Tüm Haberler