logo tobb logo tobbetu

TEPAV: "Kitlesel Beceri Kazandırma Programları, Krizi Fırsata Dönüştürmeye Katkı Sağlar" TEPAV, krizle mücadele tedbirleri arasında yer alması önerilen kitlesel beceri kazandırma programlarına ilişkin bir değerlendirme notu yayımladı.
27/11/2008 - Okunma sayısı: 2092 ANKARA - TEPAV, krizle mücadele tedbirleri arasında yer alması önerilen kitlesel beceri kazandırma programlarına ilişkin bir değerlendirme notu yayımladı. Söz konusu tedbirin, kriz süresince üretim kapasitesinin muhafaza edilmesine ve kriz ertesi dönemde ekonomik toparlanmanın hızla gerçekleştirilmesine önemli bir katkı sağlayabileceği belirtiliyor. Öneri kapsamında, işgücünün beceri düzeyini geliştirmek üzere kitlesel eğitim programlarının hayata geçirilmesi gerektiği belirtiliyor. Küresel Kriz Çalışma Grubu tarafından hazırlanan değerlendirme notunda, Güney Kore'nin 1997 krizi ertesindeki tecrübeleri ışığında, İŞKUR'un kitlesel ölçekte işgücüne beceri kazandırma programları tasarlaması ve hayata geçirmesi gerektiği vurgulanıyor.


TEPAV değerlendirme notunda önerilen tedbir, Türkiye'de kronikleşen işsizliğin çözümü yolunda önemli bir adım olarak ele alınıyor. Bu alanda Güney Kore tecrübesinin de Türkiye için yol gösterici olabileceği belirtiliyor. Güney Kore'de 1996'da 436 bin olan toplam işsiz sayısı, 1997 krizi ertesinde 1998'de 1,5 milyona çıkmıştı. Artan işsizlikle mücadele etmek amacıyla, Güney Kore hükümeti işsizler için düzenlenen eğitim programlarının kapasitesini sekiz katına çıkarttı ve 700 bin işsizi yeniden eğitti. Başarılı bir biçimde uygulanan eğitim programlarının da katkısıyla işsiz sayısı 1999 ve 2000'de kademeli olarak 630 bin azaldı. Söz konusu beceri kazandırma programları sayesinde, kriz nedeniyle işsiz kalanların, sonraki dönemde çok daha verimli alanlarda istihdam edilmesi mümkün olmuş ve bu durum Güney Kore'deki verimlilik artışlarına katkı yapmıştır.


TEPAV değerlendirme notunda, Türkiye'de de Kore'dekine benzer bir programın, kitlesel ölçekte, milyonları kapsayacak biçimde uygulanmasında fayda olduğu belirtiliyor. Türkiye'de 2001 krizinden sonra hızla artan, ancak daha sonra aşağıya çekilemeyen işsizlerin sayısı 2008'de 2.5 milyona ulaşıyor. Ancak buna karşın, 2004-2007 arasında Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR), işgücü yetiştirme programlarından, 2004-2007 yılları arasında sadece 60 bin kişi yararlandı.


Değerlendirme notunda, küresel krizin Türkiye'yi de etkisi altına aldığı bir ortamda, İŞKUR'un işgücü yetiştirme programlarının mevcut kapasitesinin arttırılmasının bir zorunluluk olduğu vurgulanıyor. İşsizlere yönelik meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimlerinin finansmanı için genel bütçe ve İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kaynak aktarılabiliyor.


TEPAV değerlendirme notunda şöyle deniliyor:


"Toplam işsizler içerisinde gençlerin payının yüksekliği dikkate alındığında; işgücü yetiştirme eğitimlerinin tasarımında, gençlere yönelik programlara özel önem verilmelidir. Buna ek olarak, TEPAV ve Dünya Bankası işbirliğinde hazırlanan "Türkiye'de Yüksek Öğretim ve İşgücü Piyasası" başlıklı çalışmada, Türkiye'deki özel sektörün, işgücünün yabancı dil ve bilgisayar kullanma becerilerini yeterli bulmadığı belirtilmiştir. Bu tespit ışığında İŞKUR'un eğitim programlarında yabancı dil ve bilgisayar kullanma becerisinin geliştirilmesine özel önem verilmesi gerektiğini söylemek mümkündür."

Yazdır

« Tüm Haberler