logo tobb logo tobbetu

TEPAV, Berlin'de "Türkiye'yi Konuştu" TEPAV ve Istituto Affari Internazionali (IAI) tarafından Avrupa çapında sekiz araştırma kuruluşunun da desteğiyle yürütülen "Türkiye'yi Konuşmak" projesi kapsamında 5 Aralık 2008'de Berlin'de bir toplantı gerçekleştirildi.
06/12/2008 - Okunma sayısı: 11940 "Türkiye'yi Konuşmak" projesi, AB'ye üye her bir ülkenin veya ülke grubunun 2005'ten bu yana AB üyelik müzakereleri yürüten Türkiye hakkındaki öncelikleri, siyasa tercihleri ve çıkarlarının farklı olduğu varsayımıyla tasarlanmıştı. Bu çerçevede, bu proje ile Türkiye'nin her bir ülke veya ülke grubuna yönelik özel bir iletişim stratejisi oluşturması ve üye ülkelerde Türkiye'ye yönelik önyargıların ve dezenformasyonun giderilmesi hedeflenmişti.

2007'den bugüne sürdürülen "Talking Turkey" projesinin ilk aşamasında, birincisi Roma'da, ikincisi Ankara'da olmak üzere yerli ve yabancı pek çok akademisyen, bürokrat, özel sektör temsilcisi ve AB uzmanının katılımlarıyla bir dizi toplantı gerçekleştirildi. Proje katılımcılarının konuya ilişkin hazırladıkları makalelerden derlenen "Conditionality, Impact and Prejudice in EU-Turkey Relations" başlıklı rapor, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerine başlamasının ikinci yılında, 3 Ekim 2007 tarihinde Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı. Projenin ilk aşamasının temel bulgusu; "Türkiye ile yürütülen müzakere sürecinin üye ülkeler arasında farklı algılandığı, farklı görüş ve çıkarları temsil eden grupların değişik bakış açıları ve öncelikleri olduğu, bu nedenle de her ülkeye yönelik özel bir iletişim stratejisi geliştirilmesi gerekliliğiydi."

Projenin ilk aşamasında elde edilen temel bulgudan hareketle, proje katılımcıları projenin ikinci aşamasında birer rapor hazırlayarak, kendi ülkelerinde Türkiye konusundaki tartışmalarda etkili olan ulusal aktörlerin kim ve Türkiye'ye yönelik tutumlarının ne olduğunu tespit etmeye çalıştılar. Bu çerçevede Nathalie Tocci editörlüğünde yayınlanan "Talking Turkey in Europe: Implications for a Communication Strategy" başlıklı rapor 5 Aralık 2008'de Berlin'de gerçekleştirilen toplantıda parlamenter, gazeteci, akademisyen, bürokrat ve diplomatlardan oluşan saygın bir topluluğa tanıtıldı. Toplantı kapsamında düzenlenen panellerin ilkinde yazarlar kendi raporlarını dinleyicilerle paylaştı. İkinci panelde ise, Türkiye'nin AB ülkelerine yönelik oluşturması gereken farklı stratejilerin Avrupa geneli, Almanya ve Türkiye'de nasıl algılandığı ABGS Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp, Avrupa Komisyonu Türkiye temsilcisi Büyükelçi Marc Pierini, Avrupa Parlamentosu Temsilcisi Vural Oger, TEPAV-IPRI direktörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ve Dr. Nathalie Tocci tarafından tartışıldı.

"Talking Turkey in Europe: Implications for a Communication Strategy" raporu için tıklayınız.

Nathalie Tocci - Hurriyet Daily News (12.12.2008)

Yavuz Baydar- Today's Zaman (08.12.2008)

Haberle ilgili dosyalar

Program

Katilimci Listesi

Etiketler: Avrupa Birliği,

Yazdır

« Tüm Haberler