logo tobb logo tobbetu

Radikal/Yıkıcı Kült Gruplar: Kavram Ve Teorik Bir Çerçeve Değerlendirme Notu/ Prof. Dr. Hilmi Demir
Haber resmi
11/02/2019 - Okunma sayısı: 5198

 

 

1.Giriş: 18 Kasım 1978'de, Jonestown Guyana

18 Kasım 1978'de, Jonestown Guyana’da, 909 kişi modern tarihin en büyük toplu intihar eylemini gerçekleştirdi. Ölenlerin birçoğu çocuktu. “Onurunuzla ölün. Istırap ve gözyaşıyla uzanmayın yere öyle. Ölüm, başka bir düzleme adım atmaktan ötesi değil.”  Jim Jones, toplu intihar öncesi son vaazında böyle seslenmişti. Vaazlarından birinde tekerlekli sandalyedeki yaşlı bir kadına döndü ve şöyle dedi:

“Hayatım, bugün senin günün. Bugün iyileşeceksin, o sakat bacaklarını iyileştireceğiz ve tekrar yürüyeceksin!”

Tüm salon bu sözler üzerine çılgına dönmüştü ve heyecanla olacakları izlemeye başladı. Jim, kürsüden yaşlı kadına seslenmeye devam etti:

“Bana doğru gel hayatım, ayağa kalk, at şu adımı, tanrı yüreğini kutsasın, at şu adımı!”

Bu arada kürsüden, garip mimik ve jestler yapıyor, yaşlı kadını cesaretlendirmeye çalışıyordu. Yaşlı kadın, titrek elleriyle tekerlekli sandalyesinin iki kolçağını kavradı, gözlerini kıstı, dişlerini kamaştırdı, yanındakilerin de desteğiyle zar zor ayağa kalkar gibi oldu. Kadın haykırdı, “Hissediyorum!” İleri doğru titrek bir adım attı. Jim şöyle dedi:

“Şimdi bana doğru yürümeni istiyorum. Bir adım daha, ilerle, ilerle hayatım, yapabilirsin!”

Kadın ayaklarını test eder gibi bir o yana bir bu yana eğdi, daha emin bir şekilde iki adım daha attı. Kısa bir süre sonra, ellerini iki yana açarak tamamen iyileşmiş bir halde koşturmaya başladı. Salondaki insanlar gördüklerine inanamıyor, çığlık sesleri gözyaşlarına karışıyordu.

Jim siyanürle karıştırdığı meyve sularını içerek müritleriyle beraber intihar kararı aldı. 18 Kasım 1978'de, Jonestown Guyana’da 909 kişi ölmüştü. Her yer ceset doluydu. Tekerlekli sandalyeden kurtulan kadına ne oldu? Bunun düzmece bir senaryo olduğu, grup içinde birçok tecavüz, sahtekârlık ve tacizin yaşandığı ortaya çıktı. Ormana kaçan beş kişi kurtulmuştu.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklatınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler