logo tobb logo tobbetu

TEPAV, 38. Türkiye - AB KİK Toplantısına katıldı  
Haber resmi
11/04/2019 - Okunma sayısı: 2185

 

 

BRÜKSEL - Türk ve Avrupa Birliği’nden sivil toplum kesimlerini bir araya getiren Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 38. Toplantısı 8 - 9 Nisan tarihlerinde Brüksel’de gerçekleşti.

Karma İstişare Komitesi, AB ve Türkiye’de sivil toplumu temsil eden ekonomik ve sosyal aktörler arasında etkileşimi teşvik etmek amacıyla 1995 yılından bu yana toplanmaktadır. KİK bünyesinde işveren örgütleri, sendikalar, STK’lar ve çiftçi örgütleri gibi farklı sivil toplum kuruluşları bir araya gelmekte ve kendileri ile alakalı farklı konuları görüşerek, Türk ve AB makamlarına tavsiyelerde bulunmaktadır.

Eş başkanlıklarını Türk tarafı adına TOBB Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ve AB tarafı adına da Sayın Panagiotis Gkofas’ın üstlendiği toplantıda, Türkiye-AB ilişkilerinin güncel durumunun yanı sıra, KOBİ’ler, sivil toplum kuruluşlarının rolü, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize diyaloğu konuları ele alındı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Türkiye-AB ilişkilerinin sivil toplum yoluyla ileri gidebileceğini ve bu bağlamda KİK’in önemini vurgularken, katılım müzakerelerinin siyasi engellere takılmaması halinde çok daha işlevsel olacağını belirtti. Kaymakçı, insanlar arasındaki (people-to-people) diyaloğun altını çizerken Gümrük Birliği’nin (GB) güncellenmesi, KOBİ’lerin durumu, vize serbestîsi, göç, terörle mücadele ve IPA fonları konularında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Karma İstişare Komitesi’nin Türkiye’de AB üyelik sürecine verilen desteğin bir göstergesi olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, Gümrük Birliği müzakerelerinin de artık başlatılması gerektiğini, bu konunun her iki taraf için de faydalı olacağını belirtirken, Türkiye’nin gerekli lobi çalışmalarını da yapmasının önemini vurguladı.

Toplantının “KOBİ’ler-Ticaretin geliştirilmesi ve Yatırım ortamı: Türkiye ve AB arasında fırsatlar” konulu oturumunda konuşan TEPAV G20 Çalışmaları Merkez Direktörü ve Türk Kanadı’nın bu konudaki Raportörü Doç Dr. Sait Akman ise KOBİ’lerin karşılaştığı farklı sorunları çözmek için Türkiye ve AB arasındaki fırsatlardan yararlanılması gerektiğini ifade etti.  Akman konuşmasında KOBİ’lerin küresel değer zincirlerine katılımının getireceği imkânlardan yararlanmak adına atılması gereken adımların neler olabileceğinin altını çizdi. Bu bağlamda KOBİ’lerin finansal kaynaklara erişimi, dijital dönüşümden yararlanabilmesi, ticaret kapasitelerinin geliştirilmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için hukuk devleti ilkesine dikkat çekti.

Akman, Gümrük Birliği’nin ve AB üyelik müzakerelerinin siyasi blokaja takılmasının KOBİ’lerin önünü kapattığını söyledi. GB müzakerelerinin başlatılmasını engelleyen siyasi tutumun ticaretin politize edilmesi anlamına geldiğini, bu yaklaşımın ABD Başkanı Trump’ın ticaret ilişkileri konusundaki siyasi tutumu ile benzerliği dikkate alınarak AB tarafından yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Sait Akman tarafından yapılan İngilizce sunum için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler