logo tobb logo tobbetu

Oda/Borsa Proje Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu  
Haber resmi
12/05/2019 - Okunma sayısı: 3288

 

ANKARA - TOBB ve TEPAV iş birliğinde, Oda ve Borsalar tarafından gerçekleştirilen projelerin tanıtımının yapılması, diğer Oda ve Borsalara örnek oluşturulması, Oda/Borsaların yeni iş ve istihdam alanları oluşturmalarının teşvik edilmesi amacıyla ilk kez “Oda/Borsa Proje Yarışması” düzenlendi.

365 Oda ve Borsa’nın katılımına açık olan yarışmada, Oda/Borsalar 2016 - 2019 yılları arasında tamamladıkları bir proje ile yarıştılar. “Ar-Ge ve İnovasyon/Üniversite-Sanayi İş Birliği”, “Dış Ticaret”, “Girişimcilik”, “Kurumsal Kapasite ve Altyapı”, “Mesleki Eğitim ve İstihdam”, “Sektörel Gelişim”, “Sosyal Sorumluluk” ve “Diğer” olmak üzere 8 kategoride toplam 123 Oda ve Borsa yarışmaya başvuruda bulundu.

En fazla başvuru 26 adet (%21) ile “Mesleki Eğitim ve İstihdam” kategorisinden gelirken, en az başvuru 7 adet (%6) ile “Girişimcilik” kategorisinden yapıldı. Diğer kategorilerden “Sektörel Gelişim” den 19 adet (%15), “Sosyal Sorumluluk” ile “Diğer” den 17’şer adet (%14) “Kurumsal Kapasite ve Altyapı” dan 16 adet (%13), “Ar-Ge ve İnovasyon/Üniversite-Sanayi İş Birliği” den 12 adet (%10) ve “Dış Ticaret” den 9 adet (%7) başvuru geldi.

Projelerin finansman kaynaklarına bakıldığından ise 42 projenin Kalkınma Ajansları, 40 projenin AB, 7 projenin TÜBİTAK, KOSGEB gibi kurum ve kuruluşların hibe programları tarafından desteklendiği, 22 projenin ise Oda/Borsaların öz kaynaklarıyla yürütüldüğü görülmektedir. Kalan 12 projede ise birden fazla mali destek kaynağından oluşan finansman modelleri kullanılmıştır. Ayrıca 123 başvurunun 65’i (%53) Ticaret ve Sanayi Odalarından, 26’sı (%21) Ticaret Borsalarından, 23’ü (%19) Ticaret Odalarından, 9’u ise (%7’si) ise Sanayi Odalarından gelmiştir. Başvuruların coğrafi dağılımına bakıldığında, Karadeniz Bölgesi 26, İç Anadolu Bölgesi 23, Ege ve Marmara Bölgeleri 19’ar, Akdeniz Bölgesi 14, Doğu Anadolu Bölgesi 13, Güney Doğu Anadolu Bölgesi ise 9 başvuru ile sıralandığı görüldü.

TEPAV/TOBB yetkililerinin önderliğinde ve Oda/Borsaların Genel Sekreterlerinden oluşan ön jüri, her kategoride 5’er proje olmak üzere 40 finalist belirledi.

Oda/Borsalar Projelerini jüriye sundu

Finalistler 1 Mayıs 2019 Çarşamba günü düzenlenen TOBB 75’inci Genel Kurulu’nun birinci gününde ön jüri ekibi ve Şeref Oğuz, Vahap Munyar, Hakan Güldağ gibi gazetecilerin yanı sıra Erol Taymaz ve Başak Yavcan gibi akademisyenlerden oluşan jüriye birer sunumla projelerini anlattılar. Jüri’nin kapalı oylaması sonucunda sekiz kategorinin birincileri belirlendi.

TOBB 75’inci Genel Kurulu’nda “Oda/Borsa Proje Yarışması” kazananları ödüllerini aldılar

Kazanan Oda/Borsaların temsilcileri 2 Mayıs 2019 Perşembe günü TOBB Üniversite’sinde düzenlenen TOBB 75’inci Genel Kurulu’nun ikinci gününde ödüllerini Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun elinden aldılar.

8 kategoride finale kalan ve ödül almaya hak kazanan Oda/Borsalar ve Projeleri

Kategorilere göre finalist olan ve ödül alan Oda/Borsalar ve projeleri ise şöyleydi;

1. Ar-Ge ve İnovasyon/Üniversite-Sanayi İş Birliği

Kazanan: Bursa TSO / Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyeti Merkezi (BUTEKOM)

Finalistler: Antalya TSO, Çorlu TSO, İstanbul TB, Rize TB

2. Dış Ticaret

Kazanan: Zile TSO / Zile Gıda ve Gıda Makineleri Sektörünün Uluslararası Rekabetçiliğinin Geliştirilmesi UR-GE Projesi

Finalistler: Bafra TSO, Bolu TSO, Konya TO, Mersin TSO

3. Girişimcilik

Kazanan: İstanbul TO / İstanbul Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Mekanizmalarının Kurulumu

Finalistler: Gümüşhane TSO, İzmir TO, Nevşehir TSO, Ordu TSO

4. Kurumsal Kapasite ve Altyapı

Kazanan: Adana TB / Modern ve Teknolojik Entegre Ticaret Borsası Kompleksi Projesi

Finalistler: Aksaray TB, Eskişehir TO, Giresun TB, Şanlıurfa TB

5. Mesleki Eğitim ve İstihdam

Kazanan: Kocaeli SO / Liman İşletmelerinde Nitelikli İşgücü ve İş Verimliliği ve Etkinliği Modelimizle Türkiye’de Öncü Oluyoruz (Kariyerport Mükemmeliyet Merkezi) Projesi

Finalistler: Elazığ TB, Gaziantep SO, Uşak TSO, Zonguldak TSO

6. Sektörel Gelişim

Kazanan: Samsun TSO / Samsun’da Ortak Ticari Kullanıma Yönelik Samsun Lojistik Merkezinin Kurulması Projesi

Finalistler: Antakya TSO, Balıkesir TB, Kastamonu TB, Konya TB

7. Sosyal Sorumluluk

Kazanan: Yüksekova TSO / Farkındalık ile Bağlan Hayata Projesi

Finalistler: Antalya TB, Ege Bölgesi SO, İskenderun TSO, Karabük TSO

8. Jüri Özel Ödülü

Antalya TB / YÖREX – Yöresel Ürünler Fuarı

Yazdır

« Tüm Haberler