logo tobb logo tobbetu

Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen Şirketi Aydın’dan Çıktı  
Haber resmi
20/05/2019 - Okunma sayısı: 5413

 

 

SAMSUN - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, TEPAV işbirliği ile bu yıl 5. si düzenlenen Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belirlendi. Yarışma sonuçları Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 100’üncü yılı dolayısıyla Samsun’da düzenlenen törende açıklandı. 2015-2017 arası 2 yıllık ciro artışı dikkate alınarak yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi yarışmasında, satışlarını 2 yılda yüzde 5.324 oranında artıran Aydın firması Biomar Sagun Yem Sanayi ilk sırayı aldı.

Törene Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, çok sayıda Oda-Borsa Başkanı ve TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Başkanları katıldı.  TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu açılış konuşmasına 19 Mayıs mesajı ile başladı. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milletimizin özgürlüğü ve ülkemizin bağımsızlığı uğruna canını esirgemeyen, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz rahmet ve minnetle anıyoruz. 100 sene önceki ruhu iyi anlamalıyız. Türk Milleti, birbirine sarıldıkça kazanmış, dağıldıkça kaybetmiş. O halde, Samsun’da başlayan bu ruhu, bu azim ve inancı tekrar kazanmalı ve birbirimize sarılmalıyız. İşte bundan hareketle, bu destansı mücadelenin anısına, ülkemizin en hızlı büyüyen şirketlerini açıklayacağımız, Türkiye 100 ödül törenini, 19 Mayıs 2019’da Samsun’da yapıyoruz.”

Marifet iltifata tabi

Türkiye 100” programını 3 nedenle çok önemsediklerini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Birincisi şu; Biliyorsunuz bizim kültürümüzde güzel bir söz var: “marifet iltifata tabidir”. İşte iltifatı en çok hak edenler, bu ülkenin zenginleşmesinde öncü rol üstlenen, vergi ödeyen, üreten, ihracat yapan ve istihdam sağlayan, girişimcilerimiz. Hele ki, böyle bir dönemde, büyük başarılar elde eden şirketleri, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini takdir etmek, onlara teşekkür etmek istiyoruz. İkinci olarak; İyi yönetilen, geleceği parlak olan bu şirketlerin, önünün daha fazla açılmasını, daha fazla büyümelerini istiyoruz. İşte bunun için, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini herkese tanıtıyoruz. Yatırımcıya ve müşteriye daha kolay ulaşmalarını sağlıyoruz. Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da aktif olmaları, ihracat yapmalarını istiyoruz. Bunun için destek oluyoruz. Bu işe önem vermemizin üçüncü nedeni de şu; Bu çağda zenginleşmenin, kalkınmanın anahtarı girişimcilik. Bizim de daha fazla girişimciye ihtiyacımız var.Biliyorsunuz girişimcilik de heves işi.  İşte Türkiye 100 yarışmasıyla, girişimci rol modellerimizin sayısı artsın istiyoruz. Buradaki her şirket, yeni girişimcilere örnek olsun istiyoruz. Bütün gençlerimizin, kadınlarımızın, bu salondaki başarı hikâyelerini duymalarını istiyoruz. Duysunlar ki, onlar da girişimci olmaya daha fazla heves etsinler.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

Hisarcıklıoğlu’nun ardından konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank sözlerine girişimciliğin önemini vurgulayarak başladı. Ayrıca Türkiye’nin, girişimciliğin desteklenmesi konusunda her geçen gün önemli mesafeler kaydettiğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti;

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili üretimi, 2023 hedeflerimize ulaşmada vazgeçilmez bir öncelik olarak görüyoruz. Bakanlığımızın sağlamış olduğu desteklerin bugün ödüllendirilen 100 şirkete katkı sağlamış olması tabi ayrı bir övünç kaynağı.  Sevinerek görüyorum ki; kalkınma ajanslarımızın desteklemiş olduğu 7 girişimci firma bugün en hızlı büyüyen bu 100 firma listesinde yer alıyor. Yine listeye girmeye hak kazanan şirketlerimizin 56 tanesi bizlerden KOSGEB aracılığıyla 9,2 milyon liralık destek almış. En hızlı büyüyen 100 şirketimizin 27 tanesine, ilgili kuruluşumuz TÜBİTAK aracılığıyla 27 milyon lirası hibe olmak üzere 72 milyon lirayı aşkın maddi destek vermişiz. Siz yeter ki bu ülke için katma değer üretmeye, bu ülkeyi muasır medeniyetler seviyesine yükseltmeye yönelik işlerinize devam edin."

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dünyanın en karlı 20 şirketi arasındakilerin çoğunun bilişim, teknoloji ve yüksek teknoloji üreten, yeni girişimcilik fikirleri olan firmalar olduğuna dikkati çekerek konuşmasına başladı.  Pekcan, bu girişimcilerin de yeni arayışlar içene giren ve yeni teknolojiye yatırım yapan firmalar olduğunu, bugün girişimcilik ve inovasyon sonucunda ortaya çıkan yeni teknolojilerin, küresel ekonominin oyun kurucuları pozisyonuna geldiğini vurgulayarak Türkiye'yi yüksek gelirli ülkeler sınıfına yükseltmenin yolunun inovasyon ve yenilikçi teknolojilerde var olmaktan geçtiğini sözlerine ekledi. Bunun da ancak ülkemizdeki girişimcilerin desteklenmesiyle mümkün olacağını belirten Pekcan, ekonomide girişimci sayısı ve girişimciliğe bağlı şirket sayısı arttıkça büyümenin de arttığını vurguladı.

Pekcan, en hızlı büyüyen 100 şirketin, ülkenin kalkınması ve büyümesi için yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin tüm hedeflerine emin adımlarla ulaşmasını sağlayacağını sözlerine ekleyerek şirketleri tebrik etti.

Şirketlerin ortalama büyüme oranı %605

Ortalama ciro büyüklükleri ise 59,8 milyon TL olan en hızlı büyüyen 100 şirket, 2015-2017 döneminde cirosunu ortalama yüzde 605 oranında artırdı.  Bu şirketlerin 2015 - 2017 döneminde nominal gelirlerindeki artış oranı Türkiye’nin nominal milli gelirindeki artışın 18 katı kadar ve istihdamlarını yüzde 70 oranında arttırdılar.

Bu 100 şirketlerin %63’ü ihracat yapıyor. 68 farklı ülkeye ihracat yapılıyor ve ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya ilk sırada dikkat çekiyor. İhracat yapan firmalar toptan ticaret sektöründe yoğunlaşıyor.

En çok şirket İstanbul ve Ankara’dan

Türkiye 100 listesinde 25 farklı şehirden şirket yer alıyor. Türkiye 100 Yarışması’nın birincisinin Aydın’dan çıkmasına karşın şirket sayısı sıralamasında ilk sırayı 23 şirket ile İstanbul aldı. İstanbul’u 22 şirket ile Ankara, 7 şirket ile Antalya, 6 şirket ile İzmir, 5 şirket ile Kocaeli, 4’er şirket ile Adana, Bursa ve Kahramanmaraş, 3’er şirket ile Kayseri, Konya veTekirdağ,  2’şer şirket ile Çanakkale ve Manisa takip etti.  Artvin, Aydın, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kırıkkale, Kütahya, Mardin, Rize ve Uşak illerinden ise 1’er şirket listede yer buldu.

Sektörel ağırlık “Toptan Ticaret”te…

Türkiye 100 listesinde 36 farklı sektörden şirket bulunuyor. “Toptan ticaret” sektörü 16 şirket ile ilk sırayı alırken,  “Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler” 8 şirket ile, “Makine ve ekipman imalatı” 7 şirket ile, “Mimarlık ve mühendislik faaliyeti” ve “Fabrikasyon metal ürünleri” 6 şirket ile, “Gıda ürünleri imalatı” 5 şirket ile ilk 5 sıralamasına girdiler.

Şirketlerin profili

En hızlı büyüyen 100 şirketin yaş ortalaması 11,5, CEO’larının yaş ortalaması ise 45,9. CEO’sunun yaşı ise 35’in altında olan 10 firma bulunuyor. En hızlı büyüyen şirketlerin şirket kurucuları aynı aileden olan şirket sayısı 58, aynı aileden olmayan şirket sayısı 42.

Tek kuruculu şirket sayısı 30 ve bunlardan 13’ü tamamen kurucu kontrolünde ve üst düzey yönetimde profesyoneller yer almıyor. Şirketin üst düzey yönetim kadrosunda kurucular dışında profesyonellere de yer veren firma sayısı 55.

Şirketlerin eğitim seviyeleri yüksek

Türkiye 100 listesindeki 79 şirketin en yetkili kişileri üniversite ve üzeri eğitim seviyesine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Şirketlerdeki en yetkili kişilerin eğitim düzeylerinin dağılımına bakıldığında üniversite mezunu 58, doktora yapmış olan 3, yüksek lisans yapmış olan 18, meslek yüksekokulu mezunu 3,  lise mezunu 7, meslek lisesi mezunu 6, ilköğretim mezunu 5 kişi olduğu görülüyor.

Toplam çalışanları içinde üniversite ve üstü seviyede eğitime sahip olanların oranı %51 ve üzeri olan 42 şirket bulunuyor.

İlk 5 şirket

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini belirlediği yarışmada birinciliği, 2015-2017 döneminde cirosunu yüzde 5.324 oranında artıran Aydın merkezli Biomar Sagun Yem Sanayi firması aldı. Biomar Sagun’u İstanbul’dan yüzde 4.452 büyüme ile Optimal Proje Yönetimi ve İnşaat, yüzde 3.774 büyüme ile Ankara’dan Naturel Yenilenebilir Enerji, yüzde 3.030 büyüme ile İzmir’den Vergo Enerji Sistemleri ve yine yüzde 2.320 büyüme ile Ankara’dan Profen Savunma ve Güvenlik Teknolojileri izledi.

Türkiye 100 Yarışması’nı Kazanan İlk 5 Şirket:

 

Türkiye 100 kitapçığı için tıklayınız.

TOBB web sitesinde yer alan haber ve fotoğraflar için tıklayınız.

Etiketler: Türkiye 100,

Yazdır

« Tüm Haberler